Hlavní obsah

Uhodil ženu klackem, je ale autista. Má proto soud čin hodnotit jinak?

Záhady Josefa Klímy: Její syn uhodil ženu klackem do hlavy a vážně ji zranil. Případ jde k soudu, který musí rozhodnout, jak chování chlapce s poruchou autistického spektra posuzovat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Koncem ledna začne Obvodní soud pro Prahu 4 projednávat případ těžkého ublížení na zdraví, který otvírá hned několik velkých otázek. Šestnáctiletý chlapec, jenž obvinění čelí, má totiž poruchu autistického spektra.

Článek

Sám čin začal banálně. Dvojice teenagerů si v loni v lednu rozdělala na modřanském sídlišti ohýnek. Vrtali v něm klackem, házeli doutnající listí po okolních stromech, lidech i autech. Kolemjdoucí je napomínali; mezi nimi i žena, která se později stala terčem útoku.

Nejdřív chlapcům pohrozila, že zavolá městskou policii, a když se dočkala sprostých nadávek, skutečně ji přivolala. Když se policejní vůz objevil a žena na strážníky zamávala, jeden z chlapců – Roman – ji v tu chvíli uhodil z boku přes hlavu ohořelým klackem, který stále ještě třímal v ruce.

Útoku přihlížela Romanova matka, která nijak nezpochybňuje, že se takhle události odehrály.

Lékařská zpráva popisuje zranění ženy jako „krevní podlitiny na levé straně hlavy a na tváři, poruchu sluchu s perforací ušního bubínku, blokádu krční páteře a posttraumatickou stresovou poruchu s dalšími následky“.

Celkem si její stav vyžádal pracovní neschopnost delší než dva měsíce. Roman už byl v té době tři měsíce patnáctiletý čili trestně odpovědný, a obžaloba proto jeho čin kvalifikovala jako těžké ublížení na zdraví.

Při vyšetřování se ale vynořila okolnost, která otvírá první obecnou otázku případu: Roman, jehož příjmení redakce zná, trpí poruchou autistického spektra.

„Roman má poruchu autistického spektra a do velké míry byl jeho čin ovlivněn právě tím handicapem,“ říká psycholožka Kateřina Thorová. „Intelekt má normální, ale jeho schopnost chápat sociální situace a ovládat emoce odpovídá zhruba sedmi- až desetiletému dítěti,“ dodává Thorová.

Roman se dlouhodobě léčí a jeho obhájce Rostislav Kovář argumentuje tím, že autista ve stresové situaci zkrátka může reagovat jinak než jeho vrstevníci.

„Skutek se stal, to je nesporné, ale v této chvíli jde spíše o to, že byl obviněn z úmyslného trestného činu. Jde o tuto diagnózu a o trestní odpovědnost: Tedy zda v okamžiku, kdy čin spáchal, v podstatě věděl, co dělá.“

„Já se na místě snažila vysvětlit situaci té paní: Ano, udeřil vás, ale nechtěl, neudělal to úmyslně,“ vzpomíná Romanova matka. „Prostě zareagoval neadekvátně. Kdybych vedle něj stála já, uhodil by mě.“

Sedm znalců na všechno

Roman je zároveň obviněn i z dalších dvou méně závažných trestných činů, kdy už předtím opakovaně napadal spolužáky a dostával se s nimi do potyček.

Možná i proto soudní znalkyně z oboru psychiatrie Alena Gayová nevidí celou situaci tak jednoznačně. „Posuzuju snížení ovládacích nebo rozpoznávacích schopností při těchto činech, ale jako čtrnáctiletý kluk už ví, že prát se nemá, že může ublížit, i když to porozumění není zcela odpovídající jeho intelektu.“ Neboli – že si důsledků svých činů mohl být vědom.

Na co ale všichni zúčastnění narazili při vyšetřování útoku, je katastrofální nedostatek znalců specializovaných na podobná postižení a hlavně – na dětskou psychiatrii obecně.

„Můžete hádat, kolik nás v celé republice,“ říká Alena Gayová. „Sedm. Denně odmítám čtyři až pět žádostí o znalecké posudky, takže vymahatelnost práva je v téhle oblasti naprosto katastrofální.“

Jak se bude případ dál vyvíjet? Jak hodlá situaci řešit Ministerstvo spravedlnosti, pod které před dvěma lety znalci přešli? A jak nahlížet na podobné případy?

Zjistíte v úvodní reportáži. Video je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované