Hlavní obsah

Poraženého Mládka může v křesle ministra nahradit Sobotkův „parašutista"

 

Reklama

Premiér Bohuslav Sobotka opakovaně vyčítal ministru Mládkovi malou aktivitu. Vyhodí ho teď z vlády, když ministr průmyslu nedokázal vyhrát senátní volby?

Článek

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD se po dnešku musí vážně obávat o své křeslo ve vládě. Neuspěl v senátních volbách v Táboře, kde jednoznačně prohrál s kandidátem ANO a starostou obce Mladá Vožice Jaroslavem Větrovským. Už před volbami přitom Mládek prohlásil, že sám dá premiéru Bohuslavu Sobotkovi k dispozici svou funkci - ať rozhodne, zda ho ještě chce ve vládě.

„Pokud jde o Jana Mládka, myslím, že ta věc je uzavřená. Pro mě to není téma. To je téma, které otevřel Jan Mládek. Není to téma, které bych otevíral já jako předseda vlády nebo předseda sociální demokracie,” řekl dnes po vyhlášení výsledků Sobotka.

Podle zdrojů z Lidového domu ovšem k výměně může dojít později po volbách. Předseda sociální demokracie Sobotka je s Mládkem už delší dobu nespokojený. Opakovaně mu několikrát vyčítal malou aktivitu. Kromě slabé mediální prezentace Sobotkovi vadilo, že Mládek se soustředí na těžký průmysl a zapomíná na moderní agendu, jako je vysokorychlostní internet nebo digitální ekonomika. Mládka ale v křesla ministra průmyslu držela ochranná ruka prezidenta Miloše Zemana a také Miroslava Jansty, silného hráče v ČSSD a šéfa České unie sportu.

Prouza připraven

Na pozici ministra průmyslu se tlačí ambiciózní Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti. S premiérem jsou velcí spojenci už z dřívější doby. Třiačtyřicetiletý ekonom Prouza je pro Sobotku typickou „novou tváří”, které se nyní snaží získat pro sociální demokracii. Vidí v něm novou stranickou hvězdu.

Když ho Sobotka loni konečně přemluvil, aby se dal na politiku a vstoupil do ČSSD, stranická buňka v Praze 3 dlouho nechtěla „parašutistu” dosazeného shora přijmout. Nakonec musel osobně zasáhnout předseda Sobotka a u žižkovských sociálních demokratů se přimluvil. Prouza by se Sobotkovi líbil za rok jako lídr kandidátky sociální demokracie ve sněmovních volbách v Praze, kde se snaží marně získat nové voliče.

Reklama

Doporučované