Hlavní obsah

Odpůrci Zemana přemýšlí o založení politické strany. Chybí někdo, kdo by hájil hodnoty listopadu 1989

Na politickém trhu je podle odpůrců Zemana díra. Co plánují? A přidá se i Marek Hilšer?Video: Václav Dolejší, Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vydali jsme se za lidmi, kteří chtěli porazit Miloše Zemana v přímé volbě, ale nepovedlo se jim to.

Článek

Zhruba dva týdny před druhou inaugurací Miloše Zemana na prezidenta České republiky se v suterénní místnosti pivního baru v Blanické ulici v Praze 2 sešlo kolem velkého stolu pět lidí.

Tváře čtyř z nich by vám nic neřekly, tu pátou by však poznalo minimálně půl milionu českých občanů okamžitě.

Ale vzhledem k tomu, kolik lidí přišlo v prvním kole letošní přímé volby volit nového prezidenta, by jich mohlo být klidně pět milionů.

Pivní bar v Blanické byl totiž místem jedné ze schůzek prezidentského kandidáta Marka Hilšera, který v prvním kole získal neočekávaných 9 procent hlasů od 450 tisíc voličů a po tomto úspěšném pokusu se hodlá vydat do světa politiky naostro.

Plánuje kandidovat do Senátu.

V Blanické ulici se Marek Hilšer setkal s několika místními lidovci. Ne, že by rovnou chtěl do jejich strany vstoupit, ale mluvili především o tom, jak si mohou být navzájem prospěšní.

„Beru to jako způsob, jak poznat vnitřek politických stran a zjistit, jak politické strany fungují,” řekl reportérce Seznamu Marek Hilšer. „Zatím je to takové seznamovací kolečko,” dodal kandidát, který v týdnech od lednové přímé volby navázal kontakt se všemi stranami, jež jsou ve Sněmovně, s výjimkou komunistů, okamurovců a hnutí vedeného Andrejem Babišem.

Marek Hilšer není mezi proudy, které si marně přály porážku Miloše Zemana ve volbách, osamocen. Možnosti, jak zorganizovat tu část společnosti, která současného prezidenta nevolila, zkoumá také jeden z lídrů Kroměřížské výzvy Michael Kocáb.

K čemu zatím dospěl, uvidíte v pořadu reportérů Seznamu Sněmovní 4.

Pořad Sněmovní 4 sledujte ve čtvrtek ve 20.00 na Televizi Seznam.

Video: Celý nový díl pořadu Sněmovní 4

Co říkají lidé, kteří pomohli Miloši Zemanovi k návratu z Vysočiny, a jak žijí ti, které Miloš Zeman i podruhé ve volbách porazil.Video: Václav Dolejší, Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované