Hlavní obsah

Porazil český stát. Jsem smutný, že spravedlnost přišla až z ciziny, říká

Rozhovor s Josefem Čapským.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Sedmasedmdesátiletý Josef Čapský je jedním ze tří majitelů domů, kteří ve Štrasburku zvítězili nad českým státem.

Článek

Inženýr na penzi Josef Čapský se od 90. let stará ve Vysočanech o rodinné dědictví - činžovní dům se 14 byty.

Kvůli závazku k předkům a mnohaleté regulaci nájemného zprvu dotoval údržbu z úspor a půjček. A pak se třináct let soudil s českým státem, aby mu ztrátu alespoň z části dorovnal.

Nyní mu soud pro lidská práva ve Štrasburku přiřkl kompenzaci ve výši 1,3 milionu korun. Z rozsudku má Josef Čapský radost, ale zároveň říká, že mu je smutno. Z toho, že se soudy táhly tak dlouho a že spravedlnost nenašel ve své zemi, ale v cizině.

Zejména předtím, než se regulované ceny nájmů začaly uvolňovat, musel pan Čapský často řešit, kde vzít peníze na nutné opravy domu. Z nájmů, které počátkem devadesátých let činily několik korun za metr čtvereční měsíčně, to nešlo.

Musel tak často sáhnout do svých peněz, nebo si půjčit. „Co by asi předkové řekli? My jsme to postavili a ty ani nejsi schopný to udržovat!?" objasňuje svou motivaci.

Se zodpovědností k domu, který postavili jeho prarodiče, použije i vysouzené peníze. Říká, že hned půjdou na nutné opravy činžáku.

Josef Čapský nedostal vyrovnání za celou dobu, kdy stát chránil nájemníky v soukromých domech a znemožnil majitelům domů dosáhnout na tržní nájemné.

Současná kompenzace je konkrétně za roky 2002 až 2004, regulace nájemného však trvala až do roku 2012. O odškodné za další etapy už ale Josef Čapský asi usilovat nebude.

„Kdybych byl mladší, tak možná. Ale takhle už musím brát ohled na své zdraví. Myslím, že jsem udělal, co bylo v mých silách," dodává.

Více o příběhu pana Čapského a jeho domu najdete .

Reklama

Doporučované