Hlavní obsah

Porážku je třeba nést důstojně, řekl Zeman k násilnostem v USA

Foto: CNN Prima NEWS

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Porážku je třeba nést důstojně a nepokoušet se násilím zvrátit výsledek, okomentoval prezident Miloš Zeman aktuální dění ve Spojených státech. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Článek

Prezident reagoval na středeční násilné protesty v americkém Kongresu. Odsoudili je i další čeští i světoví politici. Příznivci končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa ve středu večer násilím vnikli do budovy Kongresu, kde američtí zákonodárci potvrzovali výsledky prezidentských voleb.

Některým demonstrantům se podařilo dostat i do jednacích sálů či kanceláří obou komor Kongresu. Podle dostupných informací při protestech zemřeli čtyři lidé, zranění utrpěli i policisté. Zadrženo bylo přes 50 lidí. Ve Washingtonu byl poté vyhlášen zákaz vycházení.

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje násilné protesty za bezprecedentní útok na demokracii. „Předání moci mezi prezidenty musí být vždy plynulé a klidné,“ uvedl český předseda vlády.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) není násilí ve Washingtonu dobrý příklad pro země usilující o demokracii. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že scény z Kapitolu ukazují, kam až vede politika eskalace napětí ve společnosti, snaha o polarizaci a neochota přijmout výsledek demokratických voleb.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jsou události v USA vyústěním politiky, které jsme svědky i v Česku. „Proto je potřeba neustále říkat, že není normální lhát, není normální mluvit o vyhubení novinářů a není normální mluvit o Sněmovně jako o žvanírně,“ dodala Adamová.

Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší uvedl, že je proti jakémukoli násilí, ale není divu, že je část Američanů naprosto frustrována a protestují. Okolnosti provázející volbu prezidenta označil za „africký styl demokracie“.

Kongres Bidena ve funkci potvrdil

Trumpa v prezidentských volbách porazil demokratický kandidát Joe Biden. Kvůli nepokojům ale museli členové Senátu i Sněmovny demonstrantů ve středu přerušit jednání, které mělo výsledek voleb potvrdit. Někteří z nich byli z budovy evakuováni, policie použila uvnitř budovy slzný plyn.

Kongres nakonec v jednání pokračoval a výsledek voleb potvrdil. Během protestů Trump čelil kritice, že demonstranty sice vyzval ke klidu, i nadále ale zpochybňoval volební výsledek. Twitter mu proto zablokoval jeho účet.

Reklama

Doporučované