Hlavní obsah

Porcování Lánské obory. Policie popsala, jak se manipulovala zakázka Hradu

Podívejte se na reportáž Lucie Stuchlíkové z loňského června. Miloš Balák v ní obhajuje svůj postup při klíčové zakázce v Lánské oboře. Přizval si ovšem jen vybrané novináře.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Klíčovou postavou případu je šéf Lesní správy Lány. Detektivové podezírali i kancléře Vratislava Mynáře, spojit jej s kauzou se jim ale nepodařilo.

Článek

Malé domů pro řadu firem navázaných na šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Tak policisté popsali ostře sledovaný případ zakázky za čtvrt miliardy korun, která podle nich byla zmanipulována. Týdeník Respekt a server Aktuálně.cz nyní detailně popsaly, jak se kauza odvíjela dle textu obžaloby Baláka, do níž nahlédly.

Před pěti lety se připravovala důležitá zakázka v letním sídle hlavy státu. Bylo třeba zpevnit břehy vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře. Vodou z ní je zásobováno Kladno. Detektivové podle obžaloby detailně zmapovali, jak od počátku byla zakázka připravena na míru společnosti Energie – stavební a báňská a jak bylo naplánováno, že miliony poputují do spřátelených firem.

Klíčovými postavami pak byli Miloš Balák a také manažer Energie Libor Tkadlec. Přípravy mají policisté zdokumentované díky nasazení odposlechů. O tom, že tendr na zpevnění břehů vyhraje Energie, mluvil Balák již v roce 2015, tedy rok a půl předem, než se tak stalo. Původně ve spolupráci se stavební firmou Syner, jejíž zapojení do zakázky ovšem dle policistů nedávalo smysl.

„I když to vyhrajeme, musíme to vyhrát s nima. To je daný z Hradu. Odlákaj ty ostatní nějakým způsobem. To zařizujou oni. My jim tady dáme dvacet třicet milionů, ať tady vůbec neotravujou,“ cituje z odposlechu Tkadlece Respekt.

Syner nakonec ze zakázky odstoupil a Energie, která mimochodem v minulosti sponzorovala Balákův ženský basketbalový tým ve Strakonicích, v ní zůstala sama.

Foto: Zuzana Černá

Mapa Lánské obory.

Podezřelé jsou policistům a státnímu zástupci i další plány. Osázet zpevněné svahy měla firma BFS Invest, která provozuje solnou jeskyni, ale jinak je těsně navázána na bývalou Balákovu firmu Eko-les, píše Respekt.

„Minimálně 12 milionů korun, které Hrad za stavbu z veřejných peněz zaplatil, odteklo do schránkové firmy Piratex Trading s tehdy neexistujícím majitelem i sídlem. Stejná firma ovšem společnost do Lán Balákovi dodávala košile, přesto v minulosti opakovaně tvrdil, že ji nezná a nemá ponětí, co a za kolik peněz pro Energii dělala,“ píší pak v textu reportéři Respektu a Aktuálně.cz.

Obžaloba pak i detailně popisuje, jak se cíleně přifukoval rozpočet zakázky a jak se na její přípravě podílela stejná advokátní kancelář, která zařizovala nákup strašnické vily pro kancléře Vratislava Mynáře. Jeho policisté sice podezírali, že je s případem spojen, ale důkazy se jim k tomu shromáždit nepodařilo.

Sám Balák jakékoliv pochybení opakovaně odmítl. Hrad v čele s prezidentem Milošem Zemanem za svým člověkem také stojí. Ostatně Balák je nadále ve funkci.

Reklama

Doporučované