Hlavní obsah

Nemáme právo volby, stěžovaly si české rodičky ve Štrasburku. Neuspěly

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Má české zdravotnictví podporovat domácí porody? Poslechněte si argumenty pro a proti.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Češky Šárka Dubská a Alexandra Krejzová neuspěly u Evropského soudu pro lidská práva se stížností kvůli domácím porodům.

Článek

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se postavil za české zdravotnické zákony, který upřednostňují porody v nemocnici.

Zveřejnil rozsudek v případu dvou Češek, které si naopak stěžovaly, že jim takový systém upírá právo zvolit si místo porodu a také právo mít u něj v domácím prostředí porodní asistentku.

Soud však uvedl, že česká legislativa vychází z legitimní snahy chránit zdraví matky a dítěte po porodu.

Postoj českých stěžovatelek vysvětlil v rozhovoru pro Seznam právník Richard Hořejší z kanceláře Wilson & Partners, která obě ženy zastupovala.

„Hlavní argument ze strany paní Dubské a paní Krejzové říkal, že český porodnický systém je systémem pouze jedné volby, a to v porodnici. Pokud má kdokoli právo volby, tak musí mít volbu mezi dvěma možnostmi. V tomto případě se ale o žádnou volbu nejednalo,“ řekl.

S rozhodnutím soudu je naopak spokojené ministerstvo zdravotnictví. Náměstek pro legislativu a právo Radek Policar Seznamu řekl, že podle verdiktu Česká republika neporušuje právo rodiček. S tím, že ženy v ČR nemají právo volby, nesouhlasí.

Stát může zasáhnout, když jde o zdraví

Obě ženy se na soud pro lidská práva obrátily proto, že jim podle nich byla kvůli českým zákonům upřena možnost rodit doma s porodní asistentkou. Žádné prý nemohly najít, protože porodním asistentkám podle zákona o zdravotních službách hrozí vysoké pokuty, pokud budou pracovat bez potřebných povolení. Zákon také neumožňuje proplacení práce asistentek v bytě rodičky.

Podle verdiktu velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva nebyl porušen článek osm Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. Ten říká, že každý má právo na respektování svého soukromého a rodinného života, a také že státní orgán nemůže do výkonu tohoto práva zasahovat kromě případů, kdy je to v souladu se zákonem a kdy je to nezbytné.

Ke stejnému závěru soud ve Štrasburku dospěl v roce 2014. Češky se po tomto rozhodnutí obrátily na velký senát soudu, což je forma odvolání.

Reklama

Doporučované