Hlavní obsah

Porodnice Fakultní nemocnice Brno zvýší počet pokojů pro předčasně narozené

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Porodnice Fakultní nemocnice Brno zvýší na Obilním trhu počet pokojů, kde se mohou rodiče za pomoci personálu podílet na péči o předčasně narozené děti. Nyní má přes 20 takových pokojů a bude jich přes 30.

Článek

Ve Fakultní nemocnici Brno se každý rok předčasně narodí zhruba 750 dětí. Z toho až 130 má váhu pod 1,5 kilogramu a končí v intenzivní péči. Nemocnice chystá výstavu vztahující se k péči o nedonošené děti.

„Na 17. listopadu celosvětově připadá den předčasně narozených dětí. Patří mezi ně děti, které přijdou na svět dva a více týdnů před termínem,“ uvedl vedoucí lékař neonatologické jednotky intenzivní péče Tomáš Juren. Podle něj je v brněnské porodnici důležitý podíl rodičů na péči o nezralé dítě.

Část předčasně narozených, kteří mají nejmenší váhu, končí na jednotkách intenzivní péče. Podle Jurena docházejí maminky za dětmi i na jednotku intenzivní péče. Jakmile novorozenec JIP nepotřebuje, jde s matkou na oddělení nazvané rooming-in, kdy má matka u postele inkubátor nebo postýlku s miminkem. V nemocnici tak mohou strávit i pár měsíců. „Dříve byla doba taková, že maminky těchto dětí skoro neměly přístup a byla možná návštěva pouze jednou za den, takže se ani nepodařilo navázat takový kontakt. Dnes je to tak, že maminka přebírá veškerou péči o to miminko a my sestry jsme její průvodkyně,“ řekla sestra Kateřina Smejkalová, která práci vykonává 26 let.

Podle ní sestry učí matky, jak se starat o malé děti, které váží třeba jen půl kilogramu. „Postupně je zapojujeme do péče, učí se přebalovat, koupat, děláme takové šetrné masáže, učíme je, jak s dětmi manipulovat, co dítě potřebuje, jak se ho dotýkat,“ popsala Smejkalová.

Předčasně narozené dítě měla i Kateřina Fialová, jejíž Ema se narodila ve 30. týdnu a při narození vážila 900 gramů. Dnes jí jsou dva roky. „Přemýšlela jsem, jak se zvládnu postarat o tak malé miminko. Pak přišla sestřička a během pár vteřin tyto obavy rozbila. S láskou vzpomínám na přátelské prostředí. Cítila jsem se v bezpečí a že se můžu opřít o sestřičky, které se o Emičku staraly,“ řekla Fialová.

Nemocnice k tématu chystá od 8. do 25. listopadu výstavu nazvanou Křehcí bojovníci. Zhruba na 30 fotografiích, které budou na zdi porodnice, jsou předčasně narozené děti i se sestřičkami.

Reklama

Související témata:

Doporučované