Hlavní obsah

Portoriko je i tři týdny po hurikánu stále téměř bez elektřiny

Tři týdny po hurikánu je Portoriko stále bez elektřinyVideo: AP

 

Reklama

Na Portoriku byly po řádění hurikánu Maria obnoveny dodávky elektřiny zatím jen asi na 16 procentech území. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnily místní úřady. V důsledku hurikánu, který tento ostrovní stát přidružený k USA zasáhl před třemi týdny, přišlo o život už 43 lidí. Živel tehdy odstřihl od dodávek elektřiny všech zhruba 3,4 milionu místních obyvatel.

Článek

Opravy rozvodné sítě na ostrově mohou americkou vládu přijít na více než pět miliard dolarů (110 miliard Kč) a trvat budou alespoň šest měsíců, uvedla americká stanice NPR. Guvernér Portorika Ricardo Rosselló poukazuje na to, že původní infrastruktura byla značně nespolehlivá, proto nestačí pouze vrátit věci do stavu před hurikánem.

Portoriko se do normálu vrací pomalu a zhruba 37 procent obyvatel stále nemá přístup k pitné vodě. Místní činitelé v týdnech po hurikánu kritizovali Washington za nedostatečně rychlou reakci. Když minulý týden ostrov navštívil prezident Donald Trump a basketbalovým stylem rozhazoval obyvatelům papírové utěrky, označila starostka metropole San Juan Carmen Yulín Cruzová jeho chování za „otřesné a hnusné”.

Bílý dům v úterý požádal americký Kongres, aby vyčlenil téměř pět miliard dolarů na půjčku pro Portoriko, které se potýká s dluhovou krizí. Jen místní energetický úřad podle stanice NPR dluží devět miliard dolarů. Materiální škody v Portoriku po bouřích Irma a Maria podle guvernéra dosáhly 90 miliard dolarů (téměř dva biliony Kč).

Sněmovna reprezentantů dnes schválila soubor finanční pomoci v objemu 36,5 miliardy dolarů (téměř 797 miliard Kč) pro oblasti nedávno zasažené přírodními katastrofami. Peníze kromě Portorika poputují do států Florida a Texas, jež také zasáhly hurikány. Další mimořádné výdaje jsou v Kalifornii, kterou sužují rozsáhlé požáry.

Deník The New York Times v úterý upozornil na znepokojivý stav zdravotnictví na Portoriku. Mnohá zdravotnická zařízení musela v důsledku hurikánu Maria přerušit provoz a lidé nemají přístup k životně důležité péči. „Kvůli situaci s elektřinou zemřelo mnoho lidí a další umírají. Momentálně si člověk nemůže dovolit být nemocný,” řekla deníku dcera muže, který minulý týden zemřel, protože nemohl používat přístroj, jenž mu ulehčoval dýchání.

Reklama

Doporučované