Hlavní obsah

Portoriko musí zveřejnit úmrtní listy obětí hurikánu. Jejich počty zřejmě hrubě zkreslilo

Kolik lidí zahynulo při hurikánu Maria? Oficiální čísla a odhady se liší.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Oficiální statistiky již od počátku rozporovala některá média, a to včetně americké CNN, jež případ dostala až k soudu, u kterého nyní vyhrála.

Článek

Portorický soud nařídil úřadům zveřejnit úmrtní listy všech obětí zářijového hurikánu Maria. Nově zpřístupněné údaje by pak měly pomoci objasnit nesrovnalosti mezi oficiálními statistikami o obětech a jejich skutečnými počty, které jsou podle studie vědců z Harvardovy univerzity publikované v časopise The New England Journal of Medicine mnohonásobně vyšší.

Americké i portorické úřady uvedly, že při hurikánu zemřelo 64 lidí. Studie však tvrdí, že obětí bylo ve skutečnosti 4 645. Americký prezident Donald Trump si přitom nízký počet obětí při své návštěvě ostrova, který náleží k USA, pochvaloval. Vlády obou zemí ale podle výzkumu podcenily nízkou úroveň portorické infrastruktury. Navzdory kontroverzím oficiální počet mrtvých zůstává na čísle 64.

Oficiální statistiky již od počátku rozporovala některá média, a to včetně americké CNN, jež případ dostala až k soudu, u kterého nyní vyhrála. Portorické úřady tak mají sedm dní na to, aby kopie úmrtních listů, záznamy o kremacích a další data protistraně a nejspíše i veřejnosti vydaly. Žalobu podalo i portorické centrum pro investigativní žurnalistiku. Úřady se dříve bránily zveřejnění dokumentů s odvoláním na ochranu osobních údajů. Soud ale rozhodl, že úmrtní listy jsou veřejnými listinami a úřady z nich mohou pouze vymazat čísla sociálního zabezpečení. Rovněž označil nutnost objasnit skutečnou výši počtu obětí za veřejný zájem.

„Jen málo věcí má větší informační hodnotu nebo společenskou důležitost než získání více informací o lidech, kteří v Portoriku zemřeli po katastrofickém hurikánu Maria. A to zvláště v kontextu kontroverze kolem údajů o obětech, které uvedla vláda, a za účelem toho, aby mohlo být poukázáno na nedostatky, jež má vláda v oblasti přípravy a následné reakce na hurikány,” uvedla v rozsudku soudkyně Lauracelis Roques Arroyo.

Reklama

Doporučované