Hlavní obsah

Portugalce zasáhl koronavirus méně, než se čekalo. Poučili se od Španělů

Foto: Profimedia.cz

Liduprázdné ulice Lisabonu.

Reklama

Sebekázeň, včasná reakce úřadů a geografická poloha na samém západu Evropy. To jsou nejspíš důvody, proč Portugalsko zvládá epidemii nového typu koronaviru lépe než sousední Španělsko.

Článek

Desetimilionová země hlásila v neděli 16 000 potvrzených případů a 470 mrtvých. Ve Španělsku to byl desetinásobek nakažených a 17 000 mrtvých. Média i někteří odborníci proto mluvili o „portugalském zázraku“ - počet nakažených se v zemi na západě Iberského poloostrova radikálně lišil od sousedního Španělska, Itálie či Francie.

Právě z vývoje v Madridu se v Lisabonu poučili a brzy přijali preventivní opatření. Vážnost situace podtrhla i dobrovolná karanténa prezidenta Marcela Rebela de Sousy. Hlava státu měla nakonec negativní výsledek.

Už začátkem března také sítě supermarketů začaly pouštět do obchodů současně jen malý počet zákazníků. Čím horší zprávy pak přicházely z Madridu, Barcelony a Milána, tím disciplinovanější lidé byli a tím víc se mezi nimi v obchodech zvětšovala vzdálenost, píše německý Spiegel.

„To strach vedl k tomu, že se lidé chovají relativně zodpovědně,“ cituje server lisabonskou epidemioložku Anu Girbalovou z italské farmaceutické společnosti Italfarmaco. Na rozdíl od Španělska je u portugalských seniorů vyšší proočkovanost proti tuberkulóze, což podle Spiegelu souvisí s nižší nemocností.

Foto: Profimedia.cz

Lisabon je bez turistů a počítá ztráty.

Epidemie bude mít i v Portugalsku tíživé ekonomické dopady. Úplně se vypráznilo hlavní město, které obvykle bývá jedním z hlavních evropských turistických cílů. V zemi jsou uzavřené tři čtvrtiny hotelů a restaurací a během Velikonoc i všechny mezinárodní i vnitrozemské lety. Kabinet na lidi apeloval, aby se během svátků nenavštěvovali.

Až do 1. května se má v Portugalsku prodloužit nouzový stav, který platí od 18. března. „Musíme se plně soustředit na bitvu, kterou jsme zatím úplně nevyhráli. Nesmíme polevit,“ řekl prezident Rebelo de Sousa na tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované