Hlavní obsah

Portugalsko otevírá náruč turistům z EU, Česko podmínky splňuje

Foto: ZUMA/Pedro Fiuza, ČTK

Pláž v portugalském regionu Algarve (ilustrační snímek).

Reklama

Portugalsko umožní turistické lety ze zemí EU s nízkou mírou nákazy, při příletu stačí ukázat negativní test na koronavirus. Povolení ke vstupu se bude týkat zemí s méně než 500 novými případy na 100 tisíc obyvatel týdně.

Článek

Jako prvním návštěvu Portugalska povolily místní úřady cestujícím ze Spojeného království. Britové, pro které Portugalsko patří mezi nejoblíbenější destinace, se o možnosti navštívit zemi nejen z nezbytných důvodů dozvěděli v pátek. V sobotu země oznámila, že se uvolnění cestovních omezení týká i zemí Evropské unie, které neevidují více než 500 nových případů na 100 tisíc obyvatel za 14 dní. V Česku je tato hodnota aktuálně na čísle 74.

Portugalsko mohou navštívit také cestovatelé z Lichtenštejnska, Norska, Islandu a Švýcarska. Cestovní omezení se naopak podle serveru Euronews nadále týká osmi států včetně pěti členů EU – Kypru, Chorvatska, Litvy, Nizozemska, Švédska, Jižní Afriky, Brazílie a Indie.

Země dosud povolovala lety pouze z profesionálních, studijních, rodinných, zdravotních nebo humanitárních důvodů. Do Portugalska nadále mohou přicestovat i lidé ze států s vyšší mírou nákazy, vstup do země je ale možný pouze ze závažných důvodů a po příletu je čeká povinná 14denní karanténa.

Turisté starší dvou let musí na letišti předložit negativní test ne starší než 72 hodin. Za případné porušení opatření Portugalsko potrestá i aerolinky. Pokud společnosti dovolí vstup na palubu cestujícím bez negativního testu, hrozí jim za každého pasažéra pokuta 500 až 2000 eur (12 700 až 51 000 korun), informuje agentura Reuters.

Nové uvolnění cestovních omezení vítají hotely, obchody i další podnikatelé po celém Portugalsku. „Toto je ta nejlepší zpráva,“ cituje deník The Times ředitele společnosti Dear Lisbon Joãa Veigu, který v Lisabonu provozuje síť hotelů. Zrušení omezení bude mít podle něj „okamžitý efekt“ na místní podnikatele v turistickém ruchu.

„V prvním čtvrtletí roku 2021 počet našich rezervací oproti normálu poklesl o 83 procent,“ uvedl Veiga. „Mělo to brutální dopad. Znovu jsme otevřeli až v dubnu,“ dodal Veiga. Jeho síť hotelů přitom běžně hlásila zaplněnou kapacitu na letní měsíce už během března.

Slaví nejen hoteliéři. „Minulý týden mi velké turistické agentury začaly znovu posílat klienty,“ řekl deníku The Times majitel půjčovny paddleboardů v Cascais severně od Lisabonu Nick Evans. „Důvěra, že se vše vrátí do normálu, roste. Doufejme, že zde bude efekt sněhové koule,“ dodal podnikatel.

Přesto ne u všech převládá nadšení. „Žijeme v centru historické Sintry, která je na Seznamu světového dědictví UNESCO,“ cituje deník místní podnikatelku Mariu Costaovou. „Osobně se moc netěším, až se úroveň předpandemické nespoutané turistiky obnoví,“ tvrdí Costaová. „Počty turistů se vymkly kontrole. Příliš mnoho lidí se tlačilo do naší malé středověké vesnice, je tu hluk a znečištění od neregulovaných tuk-tuků, autobusy často uváznou na úzkých dlážděných silnicích, chaos, tisíce výletních lodí,“ jmenuje podnikatelka místní problémy spojené s turismem.

Většina podnikatelů a pracovníků ve službách se ale shoduje, že déle už země pro turisty zavřená být nemohla. „Portugalsko turismus potřebuje a odvětví cestovního ruchu přivítá nejen Brity s otevřenou náručí,“ citují The Times majitele rodinné farmy nedaleko Lisabonu Jamese Frosta. Majitel farmy Quinta de Sant'Ana původem z anglického Dorsetu očekává, že se obyvatelé i turisté v Lisabonu budou chovat ukázněně. „Jak to bude na jihu v Algarve, ale nevím,“ dodal Frost.

Právě nejjižnější portugalský region na sebe v poslední době upoutal pozornost. Portugalská hotelová asociace totiž tento týden uvedla, že Algarve a jeho obyvatelé by měli mít v národním očkovacím programu prioritu. Oblast je podle asociace „hlavní turistickou destinací v Portugalsku“ a jeho ekonomika „do značné míry závisí právě na tomto odvětví“, píše deník Portugal Resident.

Asociace navrhla, aby prioritu neměli jen pracovníci v cestovním ruchu, ale i místní obyvatelé. Stát by se měl podle ní snažit zajistit „rychlé oživení odvětví cestovního ruchu“ a udržení pracovních míst. Podle údajů portugalského Národního statistického úřadu třetina všech strávených nocí v portugalských ubytovacích zařízeních připadá právě na region Algarve. Oblast má díky tomu ročně příjem okolo 1,2 miliardy eur (více než 30,5 miliardy korun). Právě tato oblast zaznamenala během pandemie nejvyšší nárůst nezaměstnanosti z celého Portugalska.

Asociace argumentuje také tím, že konkurenční destinace jako například Řecko zahrnuly pracovníky cestovního ruchu do svých prioritních očkovacích skupin. Co nejrychlejší naočkování celé dospělé populace v Algarve by podle asociace zajistilo mezinárodní uznání a region by se stal „bezpečným cílem“ pro turisty z celého světa.

Od začátku pandemie Portugalsko ohlásilo 841 379 nakažených a téměř 17 tisíc úmrtí, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie celosvětově sleduje. V desetimilionové zemi už zdravotníci aplikovali 4,3 milionu dávek vakcíny, přičemž 1,2 milionu lidí již dostalo obě dávky.

Omlouváme se, v původní verzi textu vyšla chybná informace, že uvolnění cestovních omezení se týká zemí, které evidují méně než 500 případů nákazy na sto tisíc obyvatel za týden. Správně mělo být za 14 dní. 

Reklama

Související témata:

Doporučované