Hlavní obsah

Portugalský prezident de Sousa podle odhadů obhájil mandát

Foto: Profimedia.cz

Volební místnost v Lisabonu.

Reklama

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa podle odhadů obhájil mandát, hned v prvním kole voleb se mu podařilo získat přes polovinu odevzdaných hlasů.

Článek

Marcelo Rebelo de Sousa, zástupce pravého středu, s přehledem obhájil svůj mandát. Podle odhadů si zajistil 57 až 62 procent odevzdaných hlasovacích lístků. V paláci Belém, oficiálním sídle portugalských prezidentů, tak bude moci zůstat dalších pět let.

Na druhém místě se se ziskem mezi 13 a 16 procenty umístí kandidátka socialistů Ana Gomesová. Třetí bude zřejmě pravicový populista André Ventura ze strany Chega (též CHEGA!, portugalsky Dost!). Pravděpodobně se mu tak nepodaří dosáhnout kýženého druhého místa, jeho výsledek je však podle agentury AFP potvrzením rostoucího vlivu pravicového populismu v zemi. Portugalsku se dosud tento politický trend pozorovaný v řadě jiných zemí vyhýbal.

Foto: Wikipedia/Web Summit

Marcelo Rebelo de Sousa.

K volebním urnám letos přišlo 45 až 50 procent voličů, což je méně než v předchozích letech. Zřejmě se tak potvrdily obavy, že mnoho voličů zůstane doma kvůli strachu z nákazy koronavirem. Nevyplnily se však nejčernější předpovědi, které odhadovaly, že volební účast spadne až ke 20 procentům.

Podle průzkumů před volbami se dvě třetiny Portugalců domnívaly, že by hlasování mělo být vzhledem k pandemii odloženo.

Reklama

Doporučované