Hlavní obsah

Poruba má domov pro seniorské páry, stěhují se první nájemníci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Do nově opraveného domu s pečovatelskou službou Harmonie v ostravské městské části Poruba už se začali stěhovat první klienti. Objekt nabízí 23 bytů, které jsou primárně určeny pro bydlení seniorských párů.

Článek

V lokalitě pokračují ještě další úpravy a kompletně dokončená má být příští rok v létě, řekl ČTK mluvčí radnice Martin Otipka.

„Ačkoli byty jsou nájemníkům už k dispozici, stále pokračuje druhá etapa rekonstrukce. Počítá s vybudováním odpočinkové zóny - klidového atria s množstvím zeleně, místy pro posezení a herními a cvičebními prvky. Přilehlé jednopodlažní budovy budou sloužit jako kavárna a služebna městské policie. Obyvatelé budou mít k dispozici i pět garáží, další bude sloužit strážníkům. Zázemí má už nyní zelenou ekologickou střechu,“ uvedl Otipka.

Poruba je druhým nejlidnatějším ostravským obvodem, má přibližně 65.000 obyvatel. Značnou část tvoří právě senioři. „Každý čtvrtý Poruban je v seniorském věku a jejich počet bude v budoucnu stoupat. Starší lidé mají specifické požadavky a jedním z úkolů obvodu je zajistit jim odpovídající a moderní bydlení s přístupnými sociálními službami,“ doplnil mluvčí.

Dům s pečovatelskou službou v Dělnické ulici, který vznikl přestavbou klientského centra, nabízí byty velikosti 2+kk o rozloze 42 metrů čtverečních. „Byty jsou určeny pro manželské páry, respektive pro minimálně dvoučlenné domácnosti. Právě tento druh bytů pro seniory v Porubě scházel a o bydlení je tam veliký zájem,“ uvedla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Nový domov pro seniory vznikl v nejstarší části obvodu, která se začala stavět po druhé světové válce. Poruba si tak od dostavby domu slibuje i její zatraktivnění. „V areálu bude i služebna městské policie. Průběžně také budujeme kamerový systém. Věříme, že to bude mít pozitivní vliv na bezpečnost v této oblasti,“ uvedla místostarostka Petra Brodová (ANO).

Poruba má tři domy s pečovatelskou službou. Nejstarší je Astra v ulici Ivana Sekaniny, která nabízí 51 bytů, Průběžná, která tvoří ojedinělé městečko pro seniory, nabízí 80 bytů. Náklady na výstavbu domu Harmonie byly podle dřívějších informací obvodu téměř 40 milionů korun bez DPH, druhá etapa by měla přijít na více než 36 milionů korun.

Reklama

Doporučované