Hlavní obsah

Akutní leukémie: Co říkají lékaři o nemoci, která postihla Gotta

Foto: ČTK

Zpěvák Karel Gott letos oslavil 80. narozeniny.

Reklama

Karel Gott ve čtvrtek oznámil, že trpí akutní leukémií. Nemoci předcházel rok a půl, kdy se zpěvák potýkal s takzvaným myelodysplastickým syndromem.

Článek

Syndrom, kterým Karel Gott podle svých slov začal trpět zhruba před rokem a půl, je závažná porucha tvorby krve. Choroba postihuje kostní dřeň, konkrétně kmenové buňky, jejichž úkolem je produkovat krvinky.

Formy onemocnění jsou různé, u některých pacientů jsou postiženy červené krvinky, u jiných bílé krvinky nebo krevní destičky. Jde o nemoc, která nejčastěji postihuje starší pacienty – její výskyt strmě stoupá od 60 let výše.

„Tento typ leukémie postihuje stejně jak muže, tak ženy. S věkem ale výskyt narůstá. Přesná příčina jako u jiných druhů není známa. Je možné, že osoby, které byly vystaveny vysoké dávce radioaktivity, mají vyšší pravděpodobnost vzniku,” uvedla předsedkyně spolku Diagnóza leukémie Jana Pelouchová.

Riziková je především léčba rakoviny pomocí ozařování nebo chemoterapie. Karel Gott podstoupil několik cyklů chemoterapie poté, co mu v roce 2015 lékaři diagnostikovali rakovinu mízních uzlin.

Zpěvák ve statusu pro fanoušky na Facebooku zmínil, že lékaři u něj, bohužel neúspěšně, vyzkoušeli několik druhů léčby. Myelodysplastický syndrom se léčí různě, v závislosti na druhu postižení krvinek a závažnosti onemocnění. Postupuje se od léků na potlačení imunitního systému až po chemoterapii nebo transplantaci. Mnoho pacientů také potřebuje transfuze.

Přesto se u části nemocných postupně vyvine akutní leukémie, což je nádorové onemocnění krvetvorby, při kterém se v organismu množí nezralé bílé krvinky. „Nezralé krvinky nejsou schopny plnit úkol, který v těle mají, začínají postupně vyplňovat kostní dřeň a jsou vyplavovány do krve,” popisují průběh onemocnění ve svých materiálech hematoonkologové z Fakultní nemocnice Brno.

Způsobů, jak s akutní leukémií bojovat, je více. Patří mezi ně chemoterapie, terapie steroidy, ozařování nebo transplantace kostní dřeně.

„Ve chvíli, kdy je ta nemoc diagnostikována, tak to znamená okamžitou intervenci. Myeloidní leukémie zpočátku postupuje pomalu, hodně lidí má projevy anémie,” dodává Pelouchová. Kromě únavy mohou pacienti trpět například opakovanými infekcemi.

Loni v únoru byl Gott hospitalizován kvůli silné chřipce ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Z důvodu nemoci zrušil například vystoupení na plese v Českých Budějovicích i na Česko-Slovenském plese v pražském Obecním domě. Letos kvůli zápalu plic zrušil koncert v Liberci, kde chtěl oslavit své 80. narozeniny.

Reklama

Související témata:

Doporučované