Hlavní obsah

Porušila Lipovská zákon? Spor může zdržet obměnu Rady ČT

Foto: twitter.com/ISDeCZ

Ekonomka Hana Lipovská je přesvědčená, že jejímu vystupování za ústav Jany Bobošíkové nic nebrání.

Reklama

Právníci parlamentu mají říct, jestli radní České televize Hana Lipovská porušila zákon, když společně s Janou Bobošíkovou obeslala poslance jménem Institutu svobody a demokracie.

Článek

Toto úterý měla být známa jména čtyř nových členů Rady České televize. Poslanci však o jejich výběru nakonec vůbec nehlasovali. Další termín pro hlasování je příští úterý. Podle zjištění Seznam Zpráv však není vyloučeno, že se obměna Rady posune kvůli sporu o její současnou členku Hanu Lipovskou.

O zablokování volby radních se zasloužil hlavně šéf lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek, který si účelově vzal přestávku až do stanoveného konce úterního jednání Sněmovny.

Bartošek tlačí na to, aby se před volbou radních nejprve prošetřilo, jestli dosavadní členka Rady ČT Hana Lipovská neporušila zákon, když minulý týden obesílala poslance spolu se šéfkou Institutu demokracie a svobody Janou Bobošíkovou.

Pokud se ukáže, že Lipovská pochybila, měla by ji Sněmovna podle Bartoška z Rady ČT odvolat.

„Pokud se střet zájmů potvrdí, budu trvat na jejím odvolání,“ uvedl opoziční poslanec.

Lipovská a Bobošíková informovaly vedení sněmovního bezpečnostního výboru pro obranu o svých závěrech, které se týkají majetkového podílu šéfa České televize Petra Dvořáka v IT poradenské firmě Gopas. Ze strany této společnosti podle nich hrozí českým úřadům bezpečnostní riziko.

Text doplněný množstvím příloh poslala dvojice také senátnímu výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, Bezpečnostní radě státu a Ministerstvu financí.

Tytéž závěry pak Lipovská přednesla na jednání Rady ČT 7. dubna. Na schůzi přišla s policejní ochrankou, což vyvolalo ještě větší rozruch než obvinění ředitele televize Dvořáka.

Ve zmíněných mailech do Parlamentu se však Lipovská nepodepsala jako členka Rady ČT, ale jako zástupkyně institutu, který vede někdejší moderátorka a politička Bobošíková.

Seznam Zprávy mají k dispozici kopii mailu, který došel předsedovi a místopředsedům sněmovního výboru pro obranu. Zpráva je poslaná z adresy institutu info@isde.cz a pod podpisy Lipovské a Bobošíkové je uveden odkaz na jeho webovou stránku www.isde.cz.

Ekonomka Lipovská však tvrdí, že její působení v institutu není problém. „Já neporušuji zákon o České televizi,“ řekla ve středečním rozhovoru pro DVTV.

Zákon o České televizi členům Rady ČT zakazuje, aby vystupovali jménem politických stran, hnutí nebo spolků (zákon ještě používá starší označení občanské sdružení). Lipovská zdůrazňuje, že institut je v rejstříku zapsaný jako „ústav“. To je podle občanského zákoníku zvláštní druh právnické osoby.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Mail od Jany Bobošíkové a Hany Lipovské, který přišel 7. dubna poslancům z vedení sněmovního výboru pro obranu. Ve stejný den Lipovská přednesla kritické závěry o generálním řediteli ČT Petru Dvořákovi na jednání Rady ČT.

Co říká o nestrannosti člena Rady ČT zákon o České televizi:

§ 5, odst. 2: Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů;

§ 6 odst. 2 b): Poslanecká sněmovna člena Rady z funkce odvolá, narušil-li závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady nebo dopustil-li se takového jednání, které zpochybňuje jeho nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce člena Rady.

Jde tedy o to, zda se zákonné omezení vztahuje i na vystupování členů Rady ČT jménem ústavu.

Bartošek navrhl, aby postup Lipovské posoudil sněmovní volební výbor. Šéf tohoto výboru Stanislav Berkovec (ANO) mu vyhověl a nechal podnět přezkoumat legislativním odborem Sněmovny.

Kdy by měl být posudek hotový, nelze odhadnout. Podle Bartoška by se měl výsledným stanoviskem parlamentních právníků zabývat volební výbor ke konci dubna.

Až následně chce předseda poslanců KDU-ČSL hlasovat o nových členech Rady ČT.

Šéf volebního výboru Berkovec ale pro odklad volby nevidí důvod. „Volba nových členů Rady ČT nemá s konáním stávajících členů Rady ČT žádnou souvislost, a proto by tato volba měla proběhnout co nejdříve. Dle zákona má Rada 15 členů, a protože čtyřem z nich brzy skončí mandát, tak je volba jejich nástupců pouze naplnění zákonné povinnosti Poslanecké sněmovny,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Část opozice má však jiný názor. A pokud by se schylovalo k tomu, že většina Sněmovny bude tlačit hlasování dříve, jsou v záloze znovu obstrukce. Bartošek nechtěl o plánu podrobně hovořit, podle informací redakce od opozičních poslanců jsou ve hře obstrukce zákonů, které Sněmovně vrátil Senát.

Důvod je ten, že k přehlasování horní komory je třeba nadpoloviční většina všech poslanců, ne pouze těch přítomných.

Zároveň se při těchto hlasováních dají snáze použít obstrukce.

O návrzích zákonů se totiž podle jednacího řádu musí začít jednat do 19:00 a jednání by mělo skončit do 21:00. Jiný postup by si museli poslanci zvlášť odhlasovat. Naopak hlasování, jako je to o členech Rady ČT, se dá snáze protáhnout do pozdních večerních hodin.

Rada České televize je patnáctičlenná. Koncem května končí funkční období čtyřem stávajícím členům.

Poslanci mají tato místa obsadit z dvanácti kandidátů, které v prvním kole vybral sněmovní volební výbor. Nejvyšší podporu v tomto předkole získal bývalý šéfredaktor ČT 24 Karel Novák. V užším výběru jsou mimo jiné také hudebník Pavel Černocký, kterého Federace židovských obcí obvinila z hlásání antisemitismu, publicista Jefim Fištejn, prezident organizace proti odzbrojování Liga Libe Pavel Černý nebo předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

K odložení volby nových členů Rady ČT už dříve vyzval také Senát. Některé organizace, které prosadily své kandidáty do volby, podle mediální komise Senátu nereprezentují významné společenské a kulturní trendy, jak to ukládá zákon o České televizi. Část opozice také prosazuje veřejnou volbu radních místo tajné.

Reklama

Doporučované