Hlavní obsah

Porušovat covidová pravidla se někde nevyplácí. Na desítky tisíc vyjde i hádka

Foto: Profimedia.cz

Používejte roušky! Ilustrační fotografie z brazilské MHD.

Reklama

Zatímco porušit koronavirová opatření stojí vysoce postaveného činitele v Česku tři tisíce korun, běžný občan jiné světové země zaplatí nesrovnatelně více. I když jde jen o italskou hádku nebo indické kuře.

Článek

Hádka s chotí, třísknutí dveřmi, dlouhá procházka na uklidnění = 10 520 korun za porušení zákazu vycházení v Itálii. Vystrčit nos z karanténní místnosti a prohodit slovo s kamarádem izolovaným v pokoji naproti = 77 000 korun za porušení opatření na Tchaj-wanu. Stesk po domově a chuť na indické kuře v máslové omáčce = 27 tisíc za porušení lockdownu v Austrálii. Tři různé prohřešky na třech různých kontinentech spojuje přinejmenším rebelství vykoupené průvanem v peněžence. Všichni tito izolací unavení provinilci byli potrestáni pokutou v řádech desetitisíců.

Někteří pravidla porušují na vzdor politické náladě, jiní tvrdí, že jsou vůči nemoci imunní nebo že se není před čím schovávat, jiní jednoduše zapomenou, nepochopí pravidlo v plném znění nebo jednají v čirém zoufalství. „Všichni teď žijeme v šíleném světě, kde naše normální racionální chování dostává na frak,“ říká pro list The New York Times Robert Hoffmann, profesor ekonomie na RMIT University v australském Melbourne. „Pandemie je jednoduše bouře.“

Osm sekund a šest kroků

V přístavním městě Kao-siung na jihu Tchaj-wanu trávil karanténu pracovník z Filipín. Dlouhou chvíli si chtěl ukrátit pozdravením kamaráda, který trávil povinnou karanténu ve stejném hotelu. Trvalo přesně šest kroků a osm sekund, než kamerový systém zburcoval policii, píše oficiální tchajwanská zpravodajská agentura s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

Video z kamer, které jistou dobu kolovalo po internetu, zachytilo muže v šortkách a žabkách. Otevřel dveře, udělal šest dlouhých kroků ke dveřím svého kamaráda. Později za ně zaplatil pokutu v přepočtu 77 tisíc korun. Odborníci toto chování označují za jakési „zkreslení optimismu“ - lidské bytosti mají tendenci podceňovat své šance dostat se do problémů. Minulý měsíc se do problému za porušení karantény obdobně dostalo devět zahraničních pracovníků na ostrově.

Všeobecná chvála směrem k Tchaj-wanu za jeho úspěšnou protipandemickou reakci je vykoupená přísnými pravidly, jejichž porušování nepřichází v úvahu. V posledních týdnech se na Tchaj-wanu znovu objevily v řádu jednotlivců nové případy dovezené převážně z Indonésie. Pro tyto účely pracovních cest vláda vyčlenila karanténní hotely.

Za vším hledej ženu

Italskou hádku se svou ženou se rozrušený muž vydal vydýchat na čerstvý vzduch. Okolí jeho domu na severu Itálie mu nestačilo, a tak se vydal na procházku. Úřady ho našly o týden později, o 450 kilometrů dál, u pobřežního města Fano. Uklidňovací odysea během zákazu vycházení ho stála v přepočtu 10 520 korun.

Neznámý 48letý muž dle místních zpráv ušel asi 60 kilometrů denně. Jeho příběh potvrdila italská policie poté, co jeho manželka nahlásila na úřadech manželovo zmizení. Muž policistům sdělil, že se cítí trochu unavený, ale lidé mu po cestě nabízeli jídlo i vodu.

Ital si na sociálních sítích vysloužil přezdívku „Forrest Gump“, podle postavy ztvárněné Tomem Hanksem ve stejnojmenném filmu z roku 1994, která pro vyčištění hlavy uběhla tisíce kilometrů. Zatímco si někteří stojí za tím, že si Ital pokutu zasloužil, jiní sdílejí úlevu, že spor vyřešil jen procházkou. Míra domácího násilí napříč celou Itálií během pandemie prudce stoupla.

Italové, které první covidová vlna smetla v březnu a s druhou zápolí nyní, bojují s vyčerpáním, až zoufalstvím. „Lidé musí přijmout zoufalá opatření, pak přehnaně reagují na podnět,“ uvedla Jelena Kecmanovicová, profesorka psychologie na Georgetownské univerzitě. S odkazem na muže v Comu dodala, že kratší procházka na zchlazení je normální. „Ale v tomhle případě muselo jít o nahromaděný hněv a on to jednoduše nevydržel,“ řekla.

Pokuta pro prince

Poté, co se koncem května belgický princ Joachim „vylodil“ ve Španělsku, očekávalo se, že se stejně jako každý jiný smrtelník na 14 dní zavře do karantény a bude dodržovat koronavirová pravidla, která v zemi platí.

Namísto toho se 28letý princ, synovec krále Filipa, vydal letecky z Madridu do Córdoby za svou přítelkyní. O několik dní později se pár vydal na domácí párty s více než dvěma desítkami účastníků. Kromě pozitivního testu na covid-19 si odnesl i účet ve výši 10 400 eur, v přepočtu tedy více než 273 000 tisíc korun.

Ve Španělsku platil jeden z nejpřísnějších lockdownů. Pokutu za porušení pravidel si vysloužil více než milion lidí a neunikl jí ani belgický princ. „Chtěl bych se omluvit za to, že jsem během své cesty nerespektoval všechna karanténní opatření,“ uvedl ve zveřejněném prohlášení. „V těchto těžkých chvílích jsem nechtěl nikoho urazit nebo nerespektovat.“

Hlad

Utrpením muselo být zažívat jeden z nejdelších a nejpřísnějších lockdownů na světě, natož když se u 48letého Australana dostavila neutuchající chuť na indické jídlo. V Melbourne se pro kuře v máslové omáčce vydal do restaurace vzdálené 30 kilometrů stavební dělník Noel Atkinson. Cesta za kuřetem a následná pokuta ho vyšla v přepočtu na 27 tisíc korun. „Měl jsem na to chuť,“ vysvětloval Atkinson v médiích. „Moje matka se narodila v Ambale, ve městě na severu Indie. Připomíná mi to domov.“

Jakožto pracovníka nezbytného sektoru pro něj ve státě Victoria platily četné výjimky. Za prací dle svých slov jezdíval až dvakrát delší trasy a ani si neuvědomil, že zrovna onen večer dělá něco špatně. „Musím riskovat svůj život, abych mohl pracovat, ale nemohu ho riskovat, abych si vzal jídlo,“ posteskl si. „To je trochu nefér.“ Jeho příběh vzbudil ještě před uveřejněním jeho jména v Australanech zvědavost. Jedna z indických restaurací se problémy s máslovým kuřetem rozhodla urovnat.

Amit Tuteja, majitel restaurace Desi Dhaba, kde si Atkinson plánoval objednat své kuře, řekl, že ač neospravedlňuje zákazníkovy činy a „jistě udělal chybu, je si docela jistý, že to neudělal schválně“. „Je to pracovitý člověk. Řekl jsem mu, že příští rok bude mít tolik máslového kuřete, kolik jen bude chtít.“

Reklama

Doporučované