Hlavní obsah

Posázaví schovává historický „šperk“. Kdysi mohutné šlechtické sídlo, dnes těžko k nalezení

Rozhovor s Vladimírem Havelkou, předsedou Sdružení Zlenice.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Hrad Zlenice, mezi místními také známý jako hrad Hláska, je dobře ukrytou památkou v Posázaví. Dnes již zbývá jen zřícenina, v minulosti byl však mohutným šlechtickým sídlem.

Článek

Historie hradu Zlenice sahá zřejmě do druhé poloviny 13. století, jeho rozkvět pak nejspíše přišel za vlády Karla IV. V té době ve Zlenicích také sídlil hlavní zemský sudí. O pár set let později se také stal objektem pro kresbu dnes známých malířů. „U Karla Hynka Máchy je to taková klasika, kdy procházel kraj, a všude, kam došel, tak tam si něco nakreslil. Josef Lada pak bydlel kousek od hradu, bylo to jeho časté místo, kam chodil pro inspiraci. Bral ho jako vzor všech hradů, které pak známe z jeho pohádek,“ říká Vladimír Havelka, předseda Sdružení Zlenice, které hrad již 22 let hrad opravuje.

Za tu dobu dostalo sdružení hrad z havarijního stavu, některé části však stále opravu vyžadují. Vladimír Havelka přiznává, že největší pomocnou ruku mohou lidé podat ve formě finančních příspěvků. Zasloužit se o opravu hradu ale mohou i jinak. „Neustále sháníme nové nadšence, kteří by chtěli pár let nebo jen pár týdnů s námi na hradě být a tam dělat nějakou práci, protože těchto lidí je stále málo,“ doplňuje Havelka. V současné době financuje dění na hradě sám spolek, a to prostřednictvím členských příspěvků a darů od sponzorů. Na větší a nákladnější záležitosti pak majitel hradu, tedy obec Senohraby, spolu s mikroregionem Posázaví čerpá příspěvky z evropských dotací.

Pokud budete chtít na hrad Zlenice vyrazit, nejprve se dobře podívejte do mapy. Bývalá mohutná pevnost se sice jmenuje podle obce Zlenice, jeho majitelem je však obec Senohraby, což místní stále mate. Na webových stránkách hradu najdete nejen podrobnou mapku s přesnou polohou hradu, ale také kalendář událostí, podle kterých lze výlet naplánovat. Více zajímavostí si můžete poslechnout v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:
Zříceniny

Doporučované