Hlavní obsah

Posila pro českou reprezentaci? Selke si vzal čas na rozmyšlenou, říká Šilhavý

Německý fotbalový útočník Davie Selke by mohl reprezentovat Českou republiku.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy, DIGI Sport

 

Reklama

Během televizního přenosu ze zápasu mezi Herthou Berlín a Werderem Brémy prozradil ve studiu Seznamu kouč české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý, že by mohl národní tým posílit Němec Davie Selke. Rodák ze Schorndorfu se totiž v roce 1995 narodil české matce. I o tom se bude moderátor Jindřich Šídlo bavit s expertem Luďkem Mádlem a hostem Františkem Strakou během přenosu sobotního zápasu Borussie Dortmund se Stuttgartem, který Televize Seznam vysílá od 15:15.

Článek

Útočník Herthy Berlín sice nastupoval za mládežnické výběry německé reprezentace, ale ve čtyřiadvaceti letech ještě pozvánku od Joachima Löwa do výběru „Die Mannschaft“ nedostal. „Zatím nás trenér Löw nepředběhl,“ vysvětlil kouč Šilhavý novinářům u příležitosti představení oficiálního Fanklubu fotbalové reprezentace.

Anketa

Přivítali byste Davieho Selkeho v české fotbalové reprezentaci?
Ano
90,5 %
Ne
9,5 %
Celkem hlasovalo 776 čtenářů.

Rodák z bavorského Schorndorfu si už dokonce zahrál proti české reprezentaci na mistrovství Evropy do jednadvaceti let v Polsku v roce 2017, ale dokud nenastoupí v soutěžním zápase za seniorský tým Německa, tak se může rozhodnout i pro zemi svých předků. Teoreticky tak může reprezentovat vedle Česka také rodnou zemi svého otce, tedy Etiopii.

„Ptali jsme se ho, jestli by měl zájem, že bychom přijeli na oficiální jednání. Davie nás poprosil o čas, aby tuto možnost ještě probral s manažerem a rodinou,“ vysvětlil Šilhavý posun případu útočníka berlínské Herthy.

Jisté je však to, že česká strana nestihne vyřídit všechny oficiality před nadcházejícím reprezentačním srazem proti Anglii a Brazílii. Pokud se Selke rozhodne pro českou reprezentaci, tak by mohl být jeho premiérový zápas za Česko nejdříve na začátku června. Právě tehdy odehraje Šilhavého tým druhý kvalifikační zápas o Euro 2020 proti Bulharsku.

Případ Selke ale není v českém sportu ojedinělým. Česká basketbalová reprezentace zlákala v roce 2015 Blakea Schilba. Rodák z amerického Illinois si během angažmá v Nymburce našel českou přítelkyni, se kterou se později i oženil. Schilb navíc plánuje, že se po konci kariéry s rodinou usadí v Čechách.

Případ s dvojím občanstvím řešila nedávno i česká hokejová reprezentace. Vnuk legendárního Jaroslava Holíka Adam Musil se totiž narodil v Kanadě a v mládežnických kategoriích jezdil na reprezentační srazy javorového listu. Jenže na mistrovství světa do dvaceti let už reprezentoval Česko. Během loňské sezony se navíc zúčastnil i přípravného kempu české seniorské reprezentace.

Český sport před nedávnem zažil také přestup z německé do české reprezentace. Skeletonistka Anna Fernstädt ještě na loňské olympiádě v Pchjongčchangu skončila šestá v německých barvách. V probíhající sezoně už ale dvaadvacetiletá skeletonistka závodí za Česko jako Fernstädtová.

A pokud zůstaneme u fotbalu, tak i ten řešil podobný případ. Fotbalista Karsten Ayong se sice narodil v Kamerunu, ale v České republice žil od dětství, a dokonce si zahrál dvě utkání za českou reprezentaci do dvaceti let. Jenže současný útočník slovenské Dunajské Stredy se v minulosti vzdal české reprezentace a rád by jednou nastoupil za Kamerun.

Během pozápasového studia duelu Dortmundu se Stuttgartem bude moderátor Jindřich Šídlo s expertem Luďkem Mádlem a hostem Františkem Starkou mimo jiné řešit i to, jak těžké je získat český pas. Duel mezi týmy z obou konců bundesligové tabulky začíná na Televizi Seznam od 15:15, komentuje Michal Micka.

Reklama

Doporučované