Hlavní obsah

Posílali ho do plynu. Soud konečně přiznal zpěváku Bangovi roli poškozeného

Radoslav Banga v Osmičce: „Posílali mě do plynu. Nejhůře nesu, když útočí na malé děti.“Video: Helena Šulcová

 

Reklama

aktualizováno •

Okresní soud v Kladně podle ústavních soudců chyboval, když v trestním řízení kvůli rasistickému komentáři na síti nepřiznal zpěváku Radoslavu Bangovi postavení poškozeného. Šlo přitom o příspěvek umístěný na Bangův facebookový profil.

Článek

Za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal už dříve autor komentáře trest 100 hodin veřejně prospěšných prací.

Ani po dnešním nálezu Ústavního soudu (ÚS) se ale trestní řízení otvírat nebude, není to už možné. ÚS prakticky jen „odklidil neústavní excesivní právní akt“ a vyslal obecným soudům signál pro podobné spory v budoucnosti. Banga nález Ústavního soudu (ÚS) dnes na facebooku označil za malý velký zázrak.

„To rozhodnutí je významné pro všechny ostatní poškozené podobnými výroky. Ústavní soud jasně řekl, že jejich účast v trestním řízení je nezbytná,“ komentovala nález Ústavního soudu Bangova zmocněnkyně Klára Kalibová. Právnička Kalibová je ředitelkou neziskové organizace In Iustitia, která pomáhá obětem násilí z nenávisti.

„Ústavní soud řekl, že výroky na sociálních sítích jsou stejně závažné, jako byly v minulosti například sprejerské nápisy na židovských obchodech nebo výroky, které předcházely totalitním režimům. Tento nález pravděpodobně výrazně ovlivní ochotu dalších orgánů v trestním řízení podívat se na sociální sítě jiným způsobem, než to dělali dosud,“ dodala Kalibová.

Protože Banga neměl postavení poškozeného, nemohl se k věci blíže vyjádřit. Podle okresního soudu autor příspěvku pravděpodobně nemířil konkrétně na Bangu, text byl spíše obecný. Ústavní soud kladenskému soudu vytkl to, že hned zpočátku, ještě před provedením důkazů a bez důkladné úvahy, dospěl k závěru, že Bangovi postavení poškozeného nepřísluší. Nevyslechl jej ani jako svědka.

„Fakticky nejprve stanovil právní kvalifikaci a jí pak přizpůsobil hodnocení skutkových okolností, včetně vyloučení poškozeného z řízení,“ řekl soudce zpravodaj Jan Filip.

Banga dnes k nálezu ústavních soudců na facebooku napsal, že takový verdikt vůbec nečekal. „Vyhrát tady znamená neprohrát už nikde jinde,“ zdůraznil. Verdikt podle něj může sehrát klíčovou roli v podobných trestných činech a dal všem naději, že je možné najít spravedlnost. „Ústavní soud dal české společnosti jasný signál – zákon platí i na internetu,“ doplnil.

Sedmatřicetiletý Banga, známý také pod uměleckým jménem Gipsy, je raper, zpěvák, textař a hudebník romského původu. V prosinci 2016 na Facebooku zdůvodňoval, proč opustil sál při vyhlašování ankety Český slavík. Protestoval tím proti ocenění skupiny Ortel, která je spojována s krajní pravicí. Tleskali jste nacistům, vzkázal Banga kolegům v sále.

Student David Šmíd reagoval nenávistným komentářem, v němž volal po „bílé vlasti“, bylo by prý lepší posílat příslušníky jiných etnik „do plynu jako dřív“. Před kladenským soudem sympatie k nacismu popřel a uvedl, že příspěvek napsal v afektu.

V jiné kauze potrestal Okresní soud v Prostějově podmínkou Aleše Rozsívala za rasově motivované výhrůžky Bangovi. Xenofobní a rasově motivované komentáře plné vulgarismů a výhrůžek umístil taktéž na zpěvákův profil. Vyhrožoval mu smrtí, „plynovou sprchou“ či uranovými doly.

Reklama

Související témata:

Doporučované