Hlavní obsah

Obří zkáza: Obce na jihu Moravy rozmetalo tornádo, záchranáři hlásí oběti

Video: Záběry tornáda na jižní Moravě v Lužicích u Hodonína. Redakce získala souhlas video publikovat.Video: facebook/Lovci bouřek, facebook/dalibor.prudek, facebook/eric.nopeistas

 

Reklama

aktualizováno •

Záchranáři v Jihomoravském kraji zaznamenávají kvůli bouřkám až 150 zraněných - dětí i dospělých. A čelí extrémnímu náporu tísňových volání. Velké potíže hlásí kromě Hodonínska také Břeclavsko.

Článek

Stručně:

  • Nejvíce zasažené jsou obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku, značné škody hlásí také Hodonín. Situaci sledujeme online zde.
  • Krátce před 23:00 potvrdila mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková oběti. „Máme potvrzené oběti, ale zatím nedokážeme upřesnit počty. Zatím jsou to jednotky, ale nic není jisté,“ uvedla Kropáčková.
  • Nemocnice Hodonín ošetřila už 150 až 200 zraněných. „Navážely je sem záchranky, hasiči, ale i příbuzní auty. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou,“ uvedl ředitel nemocnice Antonín Tesařík.
  • Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko. Více o vládní pomoci zde.
  • Po večerní bouři je bez proudu 32 tisíc míst na jihu Moravy a další tisíce v ČR.
Foto: Šálek Václav, ČTK

Zkáza se prohnala Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku.

Bouřky a krupobití zasáhly ve čtvrtek večer Jihomoravský kraj, především Hodonínsko a Břeclavsko. Tamní hasiči na svém účtu na Twitteru uvedli, že situace je velmi vážná. „Hlášeno již 300 událostí a drtivá většina Břeclavsko, Hodonínsko,“ napsali. O pár minut později už bylo zřejmé, že situace je nesmírně vážná. Vyhlásili zvláštní stupeň nebezpečí. „Jsou tam nehody autobusu, stržené střechy, pravděpodobně zavalení lidé v objektech. Vše, co má ruce, kola, všechno vysíláme do těchto regionů,“ uvedla mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

Ta také před desátou hodinou večerní uvedla, že zraněných je už nejméně 150. Podle ní řeší záchranáři nehody, zavalené lidi v domech i pacienty, na které spadly stromy. Krátce před 23 hodinou večerní pak potvrdila, že bouře několik osob usmrtila. „Máme potvrzené oběti, ale zatím nedokážeme upřesnit počty. Zatím jsou to jednotky, ale nic není jisté,“ uvedla Kropáčková.

Podobně se vyjádřil šéf hodonínské nemocnice Antonín Tesařík. Nemocnice podle něj zaznamenala i úmrtí mezi pacienty, které přijala po silných bouřích, počet úmrtí ale nevěděl. Odhadl, že už u nich ošetřili na 200 zraněných. „Navážely je sem záchranky, hasiči, ale i příbuzní auty. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou,“ uvedl ředitel nemocnice Antonín Tesařík.

V oblasti udeřilo tornádo, jak předběžně potvrdil Český hydrometeorologický ústav. Meteorolog Michal Žák později uvedl, že jde o bezprecedentní událost, tornádo mohlo mít stupeň 3 až 4. Tak velká tornáda jsou podle něj v Evropě zcela neobvyklá.

Nejvíce zasažené byly obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku. Značné škody hlásí také samotný Hodonín.

Situace v Lužicích po zásahu tornádem připomínala apokalypsu. Celé bloky zničených budov, rozmetaná auta, popadané stromy. „Šlo to od jihu a prohnalo se to přes celou ves. Jsou tady postrhávané domy, střechy. Stromy, co nespadly během bouřky v pondělí, tak ještě dopadaly,“ komentoval situaci pro Seznam Zprávy lužický místostarosta Jakub Buchta, který má momentálně na starosti severní část obce, zatímco starosta operuje na té jižní. V té hoří tamní závod Groz-Beckert, informaci však Buchta nemohl potvrdil s tím, že dosud nebyl na místě.

Obyvatele zničených domů v Lužici začali večer evakuovat do místní sokolovny, kde přečkají noc.

Tornádo zasáhlo i obec Hrušky na Břeclavsku. Polovina obce je podle místostarosty Marka Babisze srovnaná se zemí. Automobily mrštilo proti domům, místní kostel je bez střechy.

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ uvedl pro ČTK místostarosta.

Na místě jsou podle něj zranění. „Zachránil jsem maminku s dvouměsíčním miminkem, říkala, že střecha souseda byla u nich na dvoře. Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz.

Dalšími silně zasaženými místy jsou Hodonín a Mikulčice. Silná bouře se prohnala i nedalekou Moravskou Novou Vsí. Podle tamního starosty Marka Košuta poničila stovky domů.

+7

„Teď sedíme na krizovém štábu a zjišťujeme přesné informace,“ uvedl pro Seznam Zprávy po deváté hodině večerní místostarosta Hodonína Ondřej Fialík. „Co zatím víme, je, že to hodně schytala naše čtvrť Bažantnice. Hodně poškozená je sportovní hala. Teď se řeší domov pro seniory, tam ale ještě přesně nevíme, jaké jsou škody. Hodně to schytaly i okolní obce - Lužice a Mikulčice.“

Místostarosta Hodonína Libor Ambrozek později potvrdil, že domov přišel o střechu a bylo jej nutné evakuovat. „Je to enormní zásah,“ uvedl Ambrozek.

Mimořádně silná bouře postihla i Zoo Hodonín, popadaly stromy, zničené jsou ohrady, psí útulek podle ředitele Martina Kruga v podstatě neexistuje. Zvířata jsou v šoku, ale měla by být všechna v pořádku. „Vypadá to katastrofálně, v hrozném stavu máme útulek, dalo by se říct, že neexistuje. Snažíme se stěhovat psy. Zvířata jsou všechna v pořádku, všechno je pozavírané, bez újmy,“ uvedl ředitel.

Kvůli spadlým drátům elektrického vedení byla v obou směrech neprůjezdná dálnice D2 v okolí Břeclavi.

Pomoc se blíží

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko. Zvažuje se také nasazení armády.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru uvedl, že se nemůže kvůli počasí vrátit z Bruselu do ČR. O pomoc postiženým oblastem požádal vicepremiérku Alenu Schillerovou (za ANO).

„Všechno, co má ruce a nohy, tam jede. Už také probíhá debata o nasazení armády,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. „Armádu si musí povolat hejtman, to je na něm,“ dodal. S jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL) už Hamáček jednal.

„Situace na Hodonínsku je vážná, vysíláme na místo čtyři vyprošťovací odřady USAR týmu,“ uvedl na svém Twitteru Hasičský záchranný sbor ČR.

Podle webu, který vedou meteorologičtí amatéři spolupracující s ČHMÚ, bylo v Česku tornádo naposledy v září 2018 na Českobudějovicku.

Tisíce domácností bez proudu

Bez dodávek elektřiny je po večerní silné bouři na jižní Moravě 32 tisíc odběratelů distribuční společnosti EG.D. ze skupiny E.ON. Nejpostiženější jsou obce severně od Hodonína.

„Poblíž dálnice D2 spadlo několik podpěr vedení velmi vysokého napětí mezi Břeclaví a Hodonínem,“ informoval mluvčí firmy Roman Šperňák.

Elektřinu nemá také 15 tisíc míst ve Zlínském kraji a 2000 na Vysočině v okolí Pelhřimova.

Společnost ČEZ eviduje 6000 míst bez dodávek elektřiny, zejména na Frýdecko-Místecku, uvedla mluvčí Soňa Holingerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované