Hlavní obsah

„Poslal ho na smrt.“ Do USA se vrátily ostatky vojáků, rodiny viní Bidena

Foto: Profimedia.cz

Záběr z příletu letounu se zemřelými vojáky.

Reklama

Těla amerických vojáků, kteří zemřeli během komplexního útoku u kábulského letiště, dorazila zpátky do vlasti. Prezident Joe Biden se setkal s pozůstalými, někteří ho však viní ze smrti svých blízkých.

Článek

V neděli po osmé hodině ranní tamního času přistál na základně Dover v americkém Delaware transportní letoun s ostatky vojáků, kteří zemřeli během útoku ve městě Kábul. Jedenáct rodin se rozhodlo umožnit médiím, aby se návratu zemřelých zúčastnila, dvě rodiny si přály moment prožít v soukromí.

Na přistávací plochu základny dorazil i americký prezident Joe Biden s první dámou. Bílý dům událost popisoval jako „důstojný transfer“ těl spíše než obřad, pozůstalí tak prý nemuseli cítit povinnost se zúčastnit. S rodinami se hlava Spojených států setkala také na soukromé schůzce.

„Setkali jsme se s rodinami třinácti padlých hrdinů z Afghánistánu, kteří zemřeli ve službě naší zemi. A zatímco se modlíme za to nejlepší pro Louisianu, modleme se i za ně,“ sdělil později Biden s odkazem na hurikán Ida, který Američanům momentálně působí starosti. Jak upozorňuje britský list The Times, není jasné, jestli prezident na schůzce mluvil se všemi pozůstalými, někteří z nich se však už na jeho adresu vyjádřili.

„Poslali tam mého syna dělat administrativní práci a Tálibán nechali venku zajišťovat bezpečnost. Obviňuji naše vlastní vojenské vůdce. Biden se k němu otočil zády. Tak to prostě je,“ nechal se pro web Daily Beast slyšet Steve Nikoui, jehož dvacetiletý syn Kareem zemřel během čtvrtečního výbuchu u brány letiště.

„Můj syn bral svou práci velmi vážně. A někdo prostě přišel, vybral si snadnou cestu ven, a ukončil všechno jak pro něj, tak pro nás i pro všechny ostatní, kteří zemřeli,“ sdělil zase rádiu KMOX otec dvacetiletého Jareda Schmitze. I on byl vůči americké vládě kritický a Američanům vzkázal, aby se báli lidí ve vedení země a jejich nedostatků. „Každý den se modlete za naše vojáky (…), myslím, že jsou ti jediní, o kterých můžeme říct, že nám kryjí záda.“

Padlí američtí vojáci

Darin T. Hoover (31), Johanny Rosario Pichardo (25), Nicole L. Gee (23), Hunter Lopez (22), Daegan W. Page (23), Humberto A. Sanchez (22), David L. Espinoza (20), Jared M. Schmitz (20), Rylee J. McCollum (20), Dylan R. Merola (20), Kareem M. Nikoui (20), Maxton W. Soviak (22), Ryan C. Knauss (23)

„Ve svém srdci jsem to už včera odpoledne věděl,“ citoval pak list The Times slova otce dvacetiletého Ryleeho McColluma čerstvě poté, co kábulským letištěm otřásl výbuch. Kvůli událostem v Afghánistánu prý kontroloval mobil, aby svého syna zastihl online, když se ale objevily zprávy o obětech v řadách amerických vojáků a Rylee se neozval, přišly myšlenky na to nejhorší.

Ke smrti syna se vyjádřila i Ryleeho matka v rádiu KKTH, která nešetřila kritikou zejména na Bidenovu adresu. „Připravoval se na návrat domů z šíleného Jordánska, aby byl se svou ženou a sledoval narození svého syna. A ten prostoduchý dementní šmejd ho poslal na smrt.“

Biden zatím na emotivní vzkazy pozůstalých nereagoval, vyjádřil se k nim však ministr zahraničí Antony Blinken v rozhovoru s NBC. „Neexistují žádná slova, která bych mohl říct, abych zmírnil zármutek, jenž cítí rodič po ztrátě dítěte. (…) Jediné, co mohu udělat, je převzít odpovědnost za vlastní činy a dělat vše pro to, abych i nadále vodil z Afghánistánu ty, kteří chtějí odejít. (…) Jediné, co tak mohu říci, je, že mě to velmi mrzí.“

Na letišti v Kábulu i nadále pokračují evakuace, situace v zemi je však po čtvrtečních událostech napjatá. Sebevražedný atentát si podle médií vyžádal životy nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků. O mrtvých ve svých vojenských řadách navíc informovali i Britové. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát-Chorásán.

Reklama

Doporučované