Hlavní obsah

Poslanci ANO mají plán, jak vyměnit hlavní hygieničku

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Eva Gottvaldová je hlavní hygieničkou a také náměstkyní ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Reklama

Skupina poslanců plánuje změnu, která může vyústit v konec hlavní hygieničky České republiky Evy Gottvaldové. Chtějí, aby hlavní hygienik měl lékařské vzdělání se specializací v oboru hygieny. Což Gottvaldová nemá.

Článek

V Poslanecké sněmovně se rodí změna, která může znamenat konec Evy Gottvaldové jako hlavní hygieničky na Ministerstvu zdravotnictví.

K výměně na důležitém postu může totiž vést návrh, který k novele o ochraně veřejného zdraví předložilo sedm poslanců z hnutí ANO a jeden z KDU-ČSL.

V zákoně chtějí změnit, aby hlavním hygienikem mohl být pouze lékař se získanou specializací.

Tuto podmínku Eva Gottvaldová nesplňuje. Podle životopisu má titul Mgr. z brněnské Masarykovy univerzity, kde vystudovala obor Specializace ve zdravotnictví – Výživa člověka.

Ke změně, která by ji mohla připravit o místo, se zatím vyjadřuje zdrženlivě.

„O tom návrhu vím. Mám na to svůj názor, ale nechci to v současné době komentovat,“ řekla pro Seznam Zprávy Gottvaldová.

Hlavní hygieničkou a zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví je Eva Gottvaldová od července 2016. V současné době je možné ji z tohoto místa odvolat jen tehdy, kdyby se v kárném řízením prokázalo její vážné pochybení.

Což by se mohlo změnit.

Resort zdravotnictví vede nominant hnutí ANO Adam Vojtěch, zmíněný návrh ve Sněmovně předložila šéfka sněmovního zdravotního výboru Věra Adámková a s ní další poslanci z ANO Jana Pastuchová, David Kasal, Kamal Farhan nebo Rostislav Vyzula a také lidovecký poslanec Vít Kaňkovský.

Podle něho nejde o útok na současnou hlavní hygieničku. „Jsem spolu s dalšími předkladateli přesvědčen, že úsek ochrany veřejného zdraví by měl řešit odborník s lékařským vzděláním a specializovanou způsobilostí v oboru hygiena a epidemiologie. Segment hygieny a ochrany veřejného zdraví v posledních letech v ČR přešlapuje na místě, což považuji za velmi rizikové,“ uvedl poslanec Kaňkovský.

Podobně mluví také Rostislav Vyzula a Jana Pastuchová z ANO.

„Je to jednoduché. Jsem přesvědčen, že takovou zásadní funkci pro zdraví obyvatel musí zastávat odborník, specialista v tomto oboru,“ napsal Seznam Zprávám.

„Můj názor je, že hlavním hygienikem by měl být lékař se získanou specializovanou způsobilostí. Jde o ochranu veřejného zdraví,“ uvedla Pastuchová.

V návrhu předkladatelé také píší, že by platnost této změny mohla být třeba o zhruba jeden rok odložena, než by se podařilo někoho na tuto pozici s lékařským vzděláním najít.

Ukazuje se ale, že tento návrh není jen z pera zmíněných poslanců. Dokument, v němž je pozměňovací návrh poslanců sepsán a vložen na stránkách Poslanecké sněmovny, vytvořil Vladimír Valenta.

Ten byl téměř čtyři roky hlavním hygienikem právě před Evou Gottvaldovou. Dnes vede hygienickou stanici v Liberci. A je zároveň místopředsedou odborné Společnosti hygieny a komunitní medicíny.

Pro Seznam Zprávy Valenta potvrdil, že se na přípravě tohoto návrhu podílel. „Návrh, který jsme iniciovali, vznikl v průběhu minulého roku po celkovém zhodnocení vývoje hygienické služby,“ řekl Valenta.

„Jsme velmi rádi, že se ho poslanci ujali a že má podporu napříč politickým spektrem,“ dodal Valenta. Zda se změnou souhlasí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, není jasné. Na dotazy Seznam Zpráv neodpověděl.

Podmínka, aby hlavní hygienik měl lékařské vzdělání, v zákoně podle předkladatelů změny byla až do roku 2003. Poté podle nich ale bez odborné diskuse z legislativy vypadla.

O uvedené změně budou nyní hlasovat poslanci ve zdravotním výboru, pak ji musí ještě schválit ve třetím čtení Sněmovna. Následně by novela putovala do Senátu.

Podle informací Seznam Zpráv se přesto, že není legislativní proces u konce, již debatuje na tím, kdo by mohl Gottvaldovou případně nahradit.

V této souvislosti se skloňuje jméno ředitelky Krajské hygienické statnice v Českých Budějovicích Kvetoslavy Kotrbové. Redakce se ji snažila opakovaně kontaktovat, ale Kotrbová zatím na dotazy nereagovala.

Reklama

Doporučované