Hlavní obsah

Poslanci ANO prosadili monopol za 800 milionů ročně

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

My v IKEM jsme ošetřili mnoho cizinců zdarma, říká Věra Adámková. Čísla neuvedla.

Reklama

Sněmovna schválila návrh, aby zdravotní pojištění směla cizincům napříště jako jediná poskytovat Pojišťovna VZP. Proti návrhu kolegů poslanců z ANO byl i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

Poslanci ANO Věra Adámková a Miloslav Janulík protlačili vznik nového monopolu, který má cenovku až 800 milionů ročně.

Sněmovna ve středu schválila jejich návrh, aby zdravotní pojištění směla cizincům napříště poskytovat jediná firma: Pojišťovna VZP, což je akciovka patřící Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Tento monopol má mít Pojišťovna VZP na pět let.

Nepomohlo ani to, že před přijetím změny zákona navržené kolegy z hnutí ANO varoval i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). „Monopolizace za nás není na místě a skutečně by mohla vést ke zhoršení podmínek pro ty pojištěnce, protože budou diktovány pouze jedním subjektem a nebude fungovat žádná konkurence,“ řek ministr.

Seznam Zprávy už dříve popsaly podstatu této změny cizineckého zákona: lidé ze zahraničí, kteří žijí v Česku delší dobu, se musejí zdravotně pojistit. Aby pak mohli jít do české nemocnice na případnou náročnou operaci nebo i do ambulance s nějakým běžným zdravotním problémem.

Ve zdravotním pojištění cizinců se ročně protočí 600 až 800 milionů korun a dosud ho poskytuje pět pojišťoven. Poslanci Adámková s Janulíkem, oba lékaři, navrhli zákon změnit tak, aby tuhle službu mohla poskytovat jen Pojišťovna VZP. S argumentem, že má - díky propojení s VZP - největší síť nasmlouvaných doktorů. A tudíž že se nestane, aby cizinec nedostal potřebnou péči.

Jenže proti návrhu se postavily nejen ostatní pojišťovny, ale podobné námitky vznesly také ministerstva financí, zdravotnictví a vnitra. Plus Hospodářská komora.

Jedna z nich zněla, že Adámková s Janulíkem návrh nepodložili žádnými čísly, proč je nutné zákon změnit. Tedy že například stoupá počet neošetřených cizinců, za jejichž ošetření pak nemocnicím nikdo nezaplatí.

„Nevím, kolik vy jste ošetřili cizinců zdarma, ale my tedy mnoho,“ vzkázala ve středu kritikům poslankyně Adámková, která pracuje v Institutu klinické a experimentální medicíny. Žádnou oficiální statistiku ale necitovala.

Další výhrada kritiků návrhu je ta, že podle ministerstev vznikne monopol nepřípustný z pohledu evropských předpisů, které dbají na volný trh. Podle některých poslanců nejde jen o byznys, ale o monopol by měl i další dopady.

„Monopolní řešení by vedlo ke snížení komfortu zahraničních pracovníků a studentů a jejich ochotě vůbec přicestovat. V takovýchto případech by si snadno mohli zvolit jinou cílovou zemi pro svoji ekonomickou činnost či studium a nedošlo by vůbec k posílení ekonomiky České republiky,“ reagoval poslanec Pavel Žáček z ODS.

Zákon nakonec schválila sněmovna díky většině poslanců ANO, podpořili ho také komunisté a SPD.

Seznam Zprávy se v minulých týdnech opakovaně snažily získat vyjádření poslanců Adámkové a Janulíka - aby vysvětlili, na čem změnu zákona stavějí. Marně. Oba poslanci-lékaři nezvedali telefon a jen přes esemesky vzkazovali, že nemají čas.

V doprovodné zprávě k návrhu, zveřejněné na webu sněmovny, napsali, že změna má pomoci i samotné VZP. Tím, že její komerční Pojišťovna VZP díky monopolu vydělá víc peněz, bude lepší i hospodaření její mateřské zdravotní pojišťovny. Adámková je přitom předsedkyní správní rady VZP, Janulík jejím členem.

Reklama

Doporučované