Hlavní obsah

Poslanci schválili prodloužení „Izolačky“

Foto: vláda.cz

Příspěvek k nemocenské zvaný Izolačka podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) zvýšil o desetinu počet lidí, kteří se při nákaze izolovali.

Reklama

Sněmovna schválila prodloužení takzvané Izolačky neboli příspěvku k nemocenské. Pokud návrh projde Senátem, bude možné Izolačku čerpat do konce června.

Článek

Vláda v pondělí schválila prodloužení vyplácení příspěvku k nemocenské lidem v koronavirové karanténě nebo izolaci, dnes tak učinili i poslanci a poslali normu senátorům. Aktuálně platí příspěvek do konce dubna, prodloužit by se mohl až do prázdnin.

Na bonus, zvaný též Izolačka, mají nárok lidé, kteří šli do karantény a izolace po 1. březnu. Dostávají náhradu 60 procent redukovaného příjmu, ke které mají v prvních dvou týdnech ještě příspěvek až 370 korun na den. Celkem nesmějí ale pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku.

Izolačka podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) pomohla zvýšit počet lidí, kteří se při nákaze izolovali, o desetinu, a pomohla tak dostat epidemii v Česku pod kontrolu. Vláda žádá Sněmovnu, aby návrh projednala v rámci legislativní nouze. Maláčová předpokládá, že si prodloužení platnosti zákona vyžádá ze státního rozpočtu náklady zhruba 300 milionů korun.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v pondělí rozhodl, že vládní předlohu projedná sněmovní výbor pro sociální politiku. Stav legislativní nouze umožnil projednat a schválit návrh během jediného dne, a to včetně případných pozměňovacích návrhů.

V karanténě jsou lidé bez příznaků, kteří se potkali s nakaženými. V izolaci jsou ti, u nichž se nákaza potvrdila. Peníze v prvních 14 dnech posílá zaměstnavatel. Výdaje na příspěvek si pak odečte ze sociálních odvodů.

Reklama

Doporučované