Hlavní obsah

Poslanci chtějí další mimořádnou schůzi. K rozdělování peněz EU nemocnicím

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Vlastimil Válek.

Reklama

Poslaneckou sněmovnu nejspíš čeká další mimořádná schůze. Poslanci chtějí příští týden probrat střety zájmů ministra zdravotnictví, očkovací strategii a především rozdělování evropských peněz nemocnicím.

Článek

Opozice na příští týden svolává další mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Chce probrat rychlost očkování, střety zájmů ministra zdravotnictví a především způsob vyhodnocování evropského projektu REACT-EU, z něhož má Česko získat 18,4 miliardy korun na posílení zdravotnictví po covidu.

A je to právě rozdělování těchto dotací Ministerstvem pro místní rozvoj, co opozici dnes rozlítilo. Nemocnice přihlašovaly své projekty minulý týden a o úspěchu či neúspěchu rozhodovaly doslova sekundy. Kdo projekt naklikal pomalu, ocitl se už takzvaně pod čarou.

Ministerstvo pro místní rozvoj kvůli tomu dopoledne kritizovali poslanci na plénu Sněmovny. Odpoledne pak AntiCovid tým koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) oznámil, že na příští týden chce svolat mimořádnou schůzi. Předběžně navrhují středeční odpoledne, kdy by v Poslanecké sněmovně měla být i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

„Jsou to peníze Evropské unie na projekty zaměřené na zdravotnická zařízení, kde bylo nejvíc pacientů s covidem, a taková, která poskytují péči ve specializovaných centrech. Způsob rozdělení způsobil paniku mezi zařízeními, která projekty připravovala třeba tři čtvrtě roku a doufala, že budou hodnoceny. Považujeme to za naprosté pohrdání celou zdravotnickou veřejností. Věřím, že se vše podaří vyřešit,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a lékař Vlastimil Válek.

„Na ministerstvu řekli, že nejsou schopni rozhodnout, kdo to má získat, protože všichni získají pravděpodobně 100 bodů. Proto tam dali toto kritérium. My přitom ty údaje známe. Byli jsme informováni o tom, kolik je kde pacientů, kolik zbývá lůžek, kde nebyly JIPky schopny stíhat, protože neměly kapacitu,“ uvedl poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

Ministryně Dostálová se proti kritice ohradila už dnes dopoledne, kdy uvedla, že se nezakládá na pravdě. Projekty se podle ní budou hodnotit podle 23 výběrových kritérií a k rychlosti se bude přihlížet až poté, co celková výše úspěšných projektů přesáhne objem dostupných financí.

Podle tiskového oddělení resortu došlo k nedorozumění a špatnému pochopení ze strany uchazečů.

Dalšími body mimořádné schůze má být údajný střet zájmů ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), který chtějí poslanci na plénu Sněmovny vysvětlit. Řešit se má také očkovací strategie. „Chceme slyšet, jestli hodlají naočkovat ty seniory, kteří stále čekají, a jak to dál plánují u studentů a mladých. Také nás zajímá, jak chtějí zajistit, aby očkovací centra zvládala těch 100 až 140 tisíc naočkovaných denně,“ dodal Válek. U střetu zájmů chtějí poslanci řešit odměny za studie, které prováděla Arenbergerova firma.

Reklama

Doporučované