Hlavní obsah

Poslanci neschválili program mimořádné schůze o personálních čistkách vlády v demisi

Tématem mimořádné schůze měly být personální změny, které dělá vláda v demisi. Zdroj signálu: Poslanecká sněmovnaVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Opozice svolala mimořádnou schůzi Sněmovny. Poslanci SPD, KSČM a ANO však program schůze neodhlasovali.

Článek

Na úvod mimořádné schůze Sněmovny se před mikrofon postavil Andrej Babiš. Řekl, že chce vládnout s důvěrou. Podivil se, že mimořádnou schůzi svolaly „tradiční“ strany. Ohradil se proti čistkám, z nichž vládu bez důvěry ostatní obviňují, jde podle něj o pouhou systemizaci, v rámci které například vláda snížila počet úředníků, když zrušila místa 11 politických náměstků. Z čistek naopak obvinil bývalé vlády ODS. Jeho vláda se prý pouze chová jako řádný hospodář.

Premiér později na závěr debaty řekl, že propouštění ve státní správě bylo motivováno neschopností propuštěných. „Pan Elkán? (šéf České pošty - pozn. red.) Ten tam vůbec nikdy neměl být, zkoušel jsem ho ze základních ekonomických věcí, nevěděl. Ostatní, třeba pan Kučera (šéf CzechInvestu - pozn. red.), totálně neschopní,“ hřímal Babiš u mikrofonu.

Šéf CzechInvestu Karel Kučera byl prý odvolán proto, že by se jinak zaměstnanci agentury vzbouřili. Po okomentování údajných čistek přešel Babiš na téma zdravotnictví, i tady srovnával svou vládu s vládou Mirka Topolánka v demisi a připomněl některé její skandály.

Babiš se vrátil i k šéfovi policejní inspekce plukovníku Murínovi. „Co se tak trápíte tím, že bude odvolán? Choďte na bezpečnostní výbor a ať je otevřený, ať se všichni dozví, co je tam za problém,“ prohlásil premiér Babiš.

Koho vláda v demisi odvolala?Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Petr Fiala, předseda ODS, řekl, že vláda v demisi musí získat mantinely a respektovat pravidla. Babišův kabinet by měl být zdrženlivý a personální změny nechat až na dobu, kdy bude mít důvěru. Jedinou povinností vlády je podle Fialy sestavit kabinet s důvěrou, za pět měsíců se k tomu ale Babišovi ministři nepřiblížili. Vláda s tichou podporou komunistů či hnutí SPD je prý podvod na občanech. Na závěr poslance požádal, aby schválili program mimořádné schůze.

Po Petru Fialovi vystoupil ministr zahraničních věcí v demisi Martin Stropnický. Dosavadní kroky vlády v demisi hájil tím, že řadu věcí jednoduše zastavit nejde. I on vypočítával, jak vláda v demisi zredukovala personál anebo třeba plán zahraničních cest.

Miroslav Kalousek následně připomněl hlavně kauzu ohledně náčelníka GIBS Michala Murína, kterého chce Andrej Babiš odvolat. Na schůzi by mělo být vysvětleno, co vláda v demisi dělá.

Pavel Bělobrádek se ohradil proti Babišovým slovům, že některé strany nechtěly vyjednávat, ANO podle něj o koaliční vládu nestojí. Andrej Babiš podle Bělobrádka věší lidem bulíky na nos. Stejně jako někteří předchozí řečníci uvedl, že vláda v demisi nemá dělat personální změny.

Podle Jana Chvojky, předsedy poslaneckého klubu ČSSD, není možné, aby si vláda v demisi lustrovala úředníky a odvolávala je.

Předseda Pirátů Bartoš připomněl, že už dva měsíce na Babiše a jeho vládu apelují, aby personální změny nedělala, především, když jsou nově dosazení lidé nakloněni vládě. Babiš má vysvětlit situaci ohledně Michala Murína.

Petr Gazdík ze STAN vyzval premiéra Babiše, aby veřejně prohlásil, že jeho vláda v demisi není plnohodnotnou vládou. „Nečiňte nevratné kroky,“ řekl Gazdík.

Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS, navrhl dvě usnesení. Poslanci mají vyzvat vládu bez důvěry, aby nepředkládala novelu služebního zákona a aby nedělala personální změny - zejména v bezpečnostních a zpravodajských složkách a službách.

Personální změny před poslanci obhajovali ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová nebo ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Poslanci nakonec zamítli program mimořádné schůze.

Kdo byl odvolán?

Ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, šéf Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluk Němeček, generální ředitel České pošty Martin Elkán nebo šéf agentury CzechInvest Karel Kučera. To jsou jen některá jména, která vláda Andreje Babiše odvolala z postů, přestože je v demisi, neuspěla v hlasování o důvěru Sněmovny, a nemá proto plnohodnotný mandát.

Těch, kteří přišli o práci v éře ministrů bez důvěry, je totiž mnohem víc.

Ministři a premiér v demisi Andrej Babiš zrušili na ministerstvech a Úřadu vlády 14 sekcí, zrušeno bylo 23 služebních a 50 pracovních míst.

Podle části opozice by ale vláda bez důvěry neměla měnit šéfy důležitých institucí.

Občanští demokraté, kteří mimořádnou schůzi k personální politice vlády iniciovali, plánují přednést návrh, aby Sněmovna přijala usnesení, v němž by určila, co vše by vláda v demisi směla podnikat.

„My si myslíme, že toto vláda v demisi dělat nemá. Vláda v demisi jedná v rozporu s Ústavou České republiky,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil s tím, že poslanci z topky jsou připraveni usnesení podpořit. Stejně jako Piráti a lidovci.

Snaha části opozice ale může narazit už při schvalování programu mimořádné schůze. Pokud se znovu spojí hnutí ANO s KSČM a SPD, nepodaří se jim schůzi ani zahájit.

„Očekávám, že hlasovací mašina se nezadře,“ neztrácí naději v odhlasování programu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Naráží tak na časté společné hlasování poslanců hnutí ANO, SPD a KSČM, kteří mají ve Sněmovně většinu.

Reklama

Doporučované