Hlavní obsah

Záznam: Pokus o odvolání Okamury zkrachoval, debata o něm ve Sněmovně zuřila ještě dlouho poté

Záznam: Debata ve Sněmovně o odvolání Tomio Okamury (přenos: Poslanecká sněmovna).Video: PSP

 

Reklama

Opozice svolala mimořádnou schůzi kvůli výrokům Tomio Okamury o romském koncentráku v Letech u Písku, ale nenašla dost hlasů pro schválení jejího programu.

Článek

Předseda SPD Tomio Okamura přečkal pokus o odvolání z funkce místopředsedy Sněmovny. Poslanci o něm hlasovat nebudou. Dolní komora program mimořádné schůze svolané na dnešek k tomuto bodu ve dvojím hlasování neschválila. Schůze se tak neuskutečnila.

Pro schválení programu hlasovalo nejprve 77 ze 176 přítomných poslanců, proti jich bylo 49. Hlasování zpochybnil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. V dalším hlasování se vyslovilo pro konání schůze 78 ze 177 poslanců, proti jich bylo 41. Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek za svolavatele řekl, že zásadní zodpovědnost ležela na hnutí ANO.

Bartošek navrhl už minulý týden na program Sněmovny hlasování, v němž se mělo rozhodnout, zda šéf SPD Tomio Okamura má zůstat ve funkci místopředsedy Sněmovny i poté, co veřejně zpochybnil existenci romského koncentračního tábora v Letech u Písku.

Ani jeden pokus nevyšel.

„Koalice ANO - SPD - KSČM funguje, pan premiér Babiš na nás hraje jen divadlo,” komentoval výsledek debaty na téma Okamura šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Poslanci chtějí napodruhé sesadit Okamuru. Mají ale smůlu, Babiš ho zřejmě podrží.Video: Redakce Seznam

Aby byl program mimořádné schůze schválen, byla totiž potřeba nadpoloviční většina přítomných poslanců. Podporu schůzi dali Starostové, TOP 09, ODS, Piráti a ČSSD. Proti však hlasovali zástupci SPD a KSČM a také většina poslanců hnutí ANO.

„Předpokládám, že náš klub se zachová stejně jako při tom pokusu KDU-ČSL v rámci řádné schůze. My jako hnutí ANO jsme tehdy návrh na odvolání Tomio Okamury nepodpořili,“ řekl Seznamu Faltýnek už před schůzí, což se později potvrdilo.

Debata, která předcházela pokusu schválit program schůze, byla dramatická (její záznam vidíte ve videu nahoře), stejně jako její dohra.

Okamura: V Letech nebyl plot 

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura v lednu řekl, že romský tábor v Letech u Písku nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později vzal zpět vyjádření o chybějícím plotu.

Poslanec hnutí SPD Miloslav Rozner kritizoval odkup vepřína nedaleko pietního místa v Letech a použil slova „neexistující pseudokoncentrák“.

Oba politici od té doby čelí kvůli výrokům trestním oznámením.

Podle historických dokumentů byl tábor v Letech otevřen v srpnu 1940. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů. 327 mužů, žen a dětí v něm kvůli nelidským podmínkám zemřelo.

Reklama

Doporučované