Hlavní obsah

Poslanci ČSSD o ústavní žalobě na Zemana nemají jasno. Senátoři už ale jinou verzi psát nebudou

Předseda ČSSD Jan Hamáček si myslí, že ústavní žaloba není správně napsaná. Jiní poslanci chtějí o svém postoji ještě jednat na poslaneckém klubu.Video: Eliška Hypšmanová, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

V souvislosti s nejnovějšími výroky Miloše Zemana nemají někteří poslanci stále jasno, jestli prezidentovo jednání pošlou k prověření Ústavnímu soudu. Senátoři ale zdůrazňují jedno – nová žaloba už nebude.

Článek

Jen několik dnů zbývá do hlasování o politické události roku – ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana. O návrhu, na kterém senátoři pracovali od letošního ledna, s konečnou platností rozhodne Sněmovna ve čtvrtek. A ačkoliv se jí nepředvídá mnoho úspěchu, někteří poslanci stále váhají, jaký k ní zaujmou postoj.

Nejvýrazněji je to vidět na poslancích ČSSD, kteří se s prezidentem Zemanem opakovaně dostávají do střetů. Ani po vládní krizi s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka, ani po nejnovějším kroku prezidenta nabídnout Babišovi milost však rozhodnutí neučinili. S názorem si totiž počkají až na úterní jednání poslaneckého klubu.

„Jednání poslaneckého klubu bude až zítra, kde se na to téma budeme určitě bavit. Jsem přesvědčena o tom, že většina z nás už nějak jasno má. Ten poslední výrok pana prezidenta o abolici ale podle mého osobního názoru mohl převážit rozhodování spíše na stranu podpory,“ sdělila poslankyně Alena Gajdůšková.

A stejný názor v pondělí Seznamu zopakovali i její kolegové.

Zemanovy výroky o tom, že premiéra chystá omilostnit, pokud jeho trestní stíhání do hry znovu vrátí nejvyšší žalobce Pavel Zeman, sice spadá do jeho prezidentských pravomocí – někteří členové ho ale považují za hrubý zásah do principů právního státu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček ho například označil za „nepřiměřený zásah do justice a rovnosti před zákonem“. V minulosti zase hrozil odchodem z vlády, a když Zeman v létě odmítal odvolat jeho ministra kultury Antonína Staňka, mluvil dokonce o „ústavní krizi“.

Přesto sám šéf strany v pondělí Seznamu řekl, že žaloba na Zemana na místě není.

„Platí ten názor, který jsme prezentovali. Spíše než žaloba je to soupis všech hříchů Miloše Zemana z pohledu autorů této žaloby – žaloba jde za toto volební období, řeší i věci jako sestavení vlády premiéra Rusnoka, a tak ten materiál z našeho pohledu není dobře zpracován,“ vysvětlil.

Hamáček zároveň doplnil, že jednoskutkovou verzi žaloby by poslanci ČSSD podpořili spíše: „Řekli jsme jasně, že kdyby to bylo jen o jednom činu, to znamená o nejmenování našeho ministra kultury, tak bychom návrh podpořili.“

Podobný názor jako sociální demokracie má i ODS. Ta v minulosti kolem chystané žaloby nemluvila jednotně a senátorský klub ODS chystal prosadit právě jednoskutkovou variantu namísto té, kterou jako časovou osu sepsali senátoři z klubu Senátor 21.

Ti už ale chystání další verze žaloby odmítají.

„My máme napsat žalobu tak, aby uspěla před Ústavním soudem. Ne aby se líbila poslancům. Ta varianta, že projde přes Sněmovnu, ale neuspěje u Ústavního soudu je ten nejhorší scénář, který si umím představit. A proto jsem ji nepodpořil – protože si myslím, že by byla pro úspěch nedostatečná,“ řekl iniciátor a jeden z autorů žaloby senátor Václav Láska.

A senátoři ODS už se podle předsedy jejich klubu Miloše Vystrčila k jednoskutkové verzi nejspíš vracet také nebudou.

„Když jsme tu stížnost podávali, chtěli jsme jako opozice pomoci této vládě řádně a normálně vládnout. Proto bych chápal, kdyby jednoskutkovou žalobu nyní zvednul koaliční senátorský klub. Ale jelikož se ten problém s ministrem kultury mezitím „vyřešil“, myslím si, že v Senátu už nikdo podání jednoskutkové žaloby iniciovat nebude.“

Podle Vystrčila je takové rozhodnutí chybou, protože poslanci nemají hlasovat o tom, jestli s ústavní žalobou souhlasí.

„Zatímco senátoři měli hlasovat o tom, jestli si myslí, že prezident hrubě porušil Ústavu, v Poslanecké sněmovně to tak není. Poslanci hlasováním říkají jen: Protože si nejsme jisti, jestli to tak je nebo není, raději to dáme prověřit Ústavnímu soudu,“ řekl s tím, že stoprocentní jistotu o tom, jestli Zeman jednal v souladu s Ústavou, nemají ani ústavní experti – a proto ji nemohou mít ani zástupci Sněmovny.

Láska ale za senátory klubu Senátor 21 trvá na tom, že pro přijetí žaloby udělali maximum: „Nabídli jsme schůzky všem klubům. A vyjma SPD, komunistů a hnutí ANO toho všechny využily. Vedli jsme řadu jednání tváří v tvář, ale ti, co už jsou rozhodnutí negativně, se jakékoliv diskuzi vyhýbají.“

S tím, že žaloba Sněmovnou nejspíš neprojde, ale sám počítá.

„Spíše je to snaha dosáhnout co nejlepšího výsledku, než uspět. Což je škoda, protože si myslím, že nedání souhlasu může Zemana posílit takovým způsobem, že se ještě můžeme divit, čeho se v budoucnu dočkáme,“ dodává Láska.

Reklama

Doporučované