Hlavní obsah

Poslanci dávají moc úřadům práce: Poukázky v hmotné nouzi nebudou mít všichni

Snímek je ilustrační.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Poslanci změnili pravidla pro vyplácení příspěvku v hmotné nouzi. Ten dnes úřady vyplácejí částečně ve formě poukázek.

Článek

Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi se týká těch lidí, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce a dostávají dnes v poukázkách 35 až 65 procent této dávky.

„V posledních 4 letech klesl počet těch, kteří pobírají pomoc v hmotné nouzi,“ řekla na plénu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Většina příjemců sociálních dávek ji nezneužívá. Příspěvek v hmotné nouzi pobírají většinou staří lidé, nebo matky samoživitelky,“ myslí si Maláčová, jejíž straně se nepodařilo zrušit vyplácení příspěvku ve formě poukázek.

Pokud novelu zákona posvětí Senát, neměl by se příspěvek v hmotné nouzi vyplácet pomocí poukázek těm, kteří využívají pobytové sociální služby (například domovy důchodců), pobývají v nemocnici, nebo jsou nesvéprávní. Zároveň by se neměl vyplácet příspěvek ve formě stravenek do výše 500 korun.

Poslanci dávají větší moc úřadům práce. „U lidí, u kterých má úřad pochybnosti o zneužívání dávek, tak může úřad nařídit, že budou lidé stále dostávat poukázky,“ vysvětlil poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Piráti pak do zákona prosadili ustanovení, že poukázky by neměli dostávat ti, kteří jsou na speciální dietní stravě. Jim by měl být vyplácen příspěvek v hmotné nouzi v hotovosti. „Omlouvám se všem lékařům, za kterými budou chodit teď ve velkém lidé, kteří budou chtít předepsat dietní režim,“ glosoval bod předseda komunistů Pavel Kováčik.

Na příspěvek v hmotné nouzi mají nárok ti, kteří musí vyjít ze životního minima. U jednotlivce jde o částku 3410 korun měsíčně.

Připomeňte si Obzor Filipa Horkého: „Čekal jsem na smrt. Neměl jsem co jíst. V jedné místnosti nás žije pět.“ Příběhy beznaděje, které zažívá milion chudých Čechů.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované