Hlavní obsah

Kuřáky víc ohrožuje nachlazení než cigareta v hospodě, uvedl Okamurův poslanec

Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovna začala jednat o novele zákona, který kouření zakázal. Pod návrh se podepsalo 86 zákonodárců.

Článek

Dva dny poté, co u Ústavního soudu až na drobnosti neuspěla stížnost senátorů proti zákonu, který zcela zakazuje kouření v restauracích, poslanci debatují o tom, jak normu změnit.

V takzvaném prvním čtení začali novelu projednávat a diskuze se od začátku často nese v uvolněném duchu.

Milan Brázdil z hnutí ANO, civilním povoláním lékař, například Sněmovnu pobavil, když srovnával kouření se sexem.

„Sex je chtěná věc, potřebná, společensky žádaná k rozmnožování, ale i jako rekreace. A teď si představte, že tato věc, sex, je zakázána provozovat na veřejnosti. Nesmí se to, a je to žádané. A kouření je nežádoucí, a je dáno do prostoru,” uvedl ve své argumentaci pro změnu zákona, která by umožnila pustit kuřáky do hospod.

Poslanec hnutí SPD Marian Bojko přirovnal dopolední tiskovou konferenci ministra zdravotnictví ke sjezdu náboženské sekty svědci Jehovovi.

„Když jsem se ráno díval na tiskovou konferenci s ministrem zdravotnictví a spoustou těch nejlepších, nejúspěšnějších lékařů, připadal jsem si jako na sjezdu jehovistů. Argumentace paní Králíkové, že ubylo astmatu a infarktů… Já vám přivedu na tiskovku padesát lidí, kteří vám řeknou, že je ten zákon nesmysl," uvedl Bojko a v pozoruhodné argumentaci pokračoval. „Znám případy starých lidí, kteří pro přechody z tepla do zimy dostali infarkt. Tohle je daleko horší, že jsou neustále nachlazení," hájil návrat cigaret do hospod.

Ke hlasování o novele se však v pátek plénum nedostalo. Sněmovna si totiž odhlasovala, že v pátek její jednání skončí v půl druhé odpoledne.

V návrhu poslanců k zákazu kouření jde o to, aby hospodští, divadla, kina a sportoviště mohli znovu kuřáky pustit do svých podniků - s podmínkou, že by zde byly zřízeny nepropustné a odvětrávané kuřárny.

Kuřárny by podle návrhu novely mohly zabírat maximálně 30 procent plochy zařízení a nechodila by do nich obsluha. Směli by tam jen lidé starší 18 let.

Znovu kuřácké byl pak mohly být i menší hospody nebo bary, podniky do 80 metrů čtverečních, ve kterých se nepodává jídlo.

Novela zákona ale nepamatuje jen na úpravy týkající se kouření, ale i podávání alkoholu. Více v reportáži na začátku článku.

Pod novelou jsou podepsáni poslanci osmi poslaneckých klubů, i proto žádná strana či hnutí ve sněmovně nezavázaly své zákonodárce, jak hlasovat. Jediní, kdo zákaz kouření změkčit nechtějí, jsou lidovci.

Reklama

Doporučované