Hlavní obsah

Příští rok budete platit menší daně. Změna prošla po čtyřhodinové debatě

Foto: vlada.cz

Poslanci schválili daňový baliček v podobě, jakou si nakonec přála ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Reklama

aktualizováno •

Poslanci po čtyřhodinové debatě schválili daňový balíček, který jim upravený vrátil Senát. Rozhodli tak o tom, jak bude v příštím roce vypadat zdanění mezd.

Článek

Poslanci rozhodovali mezi vlastním návrhem z listopadu a vratkou ze Senátu, která ho upravuje. Po čtyřhodinové debatě nakonec prošel senátní balíček.

Hlasovalo pro něj 70 ze 104 přítomných. Ruku zvedli poslanci ANO, ODS a SPD, přidala se také například Miroslava Vostrá z KSČM nebo Marian Jurečka a Marek Výborný z lidovců, souhlasili také nezařazení poslanci. Jak kdo hlasoval, najdete zde.

Zákon teď poputuje k podpisu prezidentovi. Ten už dopředu avizoval, že ho sice nevetuje, ale nepodepíše ho.

Co schválení daňového balíčku v senátní podobě znamená? Především zrušení superhrubé mzdy a její nahrazení dvěma sazbami daně z příjmů fyzických osob 15 a 23 procent. Vyšší sazba se bude vztahovat na příjmy asi nad 140 000 korun měsíčně.

Sleva na poplatníka se v příštím roce zvýší o 3 tisíce korun a v roce 2022 pak o další 3 tisíce korun a stát bude zároveň 80 procenty kompenzovat propad příjmů obcím a krajům. Senátní návrh byl společným dílem senátorů z ODS a částečně z KDU-ČSL.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) žádala poslance o podporu právě senátní vratky, nikoli původního návrhu. „Ačkoliv nejsledovanější a nejskloňovanější v daňovém balíčku je zdanění práce, obsahuje i další významné úpravy. Přicházíme s kroky, za kterými si stojíme, a jsme připraveni za ně nést plnou politickou zodpovědnost,“ uvedla Schillerová.

Původní sněmovní návrh

V listopadu do Sněmovny šly dva hlavní pozměňovací návrhy týkající se zrušení superhrubé mzdy. S prvním přišel předseda vlády Andrej Babiš (ANO), který jako poslanec navrhl zrušit superhrubou mzdu a zdanit práci 15 procenty, platy nad čtyřnásobek průměru pak ještě dodatečnými 23 procenty. Poslanecký protinávrh vicepremiéra Jana Hamáčka navrhoval zdanění 19 a 23 procenty.

Nakonec prošel Babišův návrh, poslanci spolu s ním však omylem prohlasovali i návrh Piráta Mikuláše Ferjenčíka, který měl být protinávrhem Babišovi a zvyšoval slevu na poplatníka na výši průměrného platu. Návrhy však prošly společně, což znamenalo plánovaný propad příjmů státního rozpočtu 130 miliard korun místo původně plánovaných 90 miliard, které měl přivodit návrh premiéra.

Zákon, který tedy nakonec prošel v podobě, jakou si nikdo nepřál, se pokusili opravit senátoři. Výsledný kompromis potvrdili v úterý poslanci.

Některé strany už dopředu oznámily, že nebudou hlasovat ani pro jeden návrh. „Sociální demokracie nebude hlasovat ani pro sněmovní, ani pro senátní verzi,“ řekl už včera předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

Pro senátní podobu změn nebyla ani KSČM, která menšinovou vládu toleruje. Podle komunistického poslance a člena rozpočtového výboru Jiřího Dolejše je v jeho klubu většinové stanovisko nepodpořit daňový balíček. „Naši poslanci nevidí důvod, proč bychom i pro senátní verzi měli dodávat naše hlasy, když tady od začátku existuje hlasovací koalice, která návrh pana premiéra prohlasovala, a to ANO, ODS, SPD a pak také KDU-ČSL, která se podílela na korekci v Senátu,“ řekl.

Jednání sněmovny bude v úterý pokračovat hlasováním o prodloužení nouzového stavu.

Reklama

Doporučované