Hlavní obsah

Poslanci jako šimpanzi. Muzeum kvůli brexitu vystavuje Banksyho dekádu staré dílo

Graffiti Banksyho má vyjadřovat nejasnou politickou situaci ohledně brexitu.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Bristolské muzeum vystavilo obraz umělce Banksyho znovu po deseti letech, a to v den, kdy mělo dojít podle původního plánu k odchodu Británie z EU. Graffiti s názvem Rozdělený parlament zobrazuje britské poslance jako šimpanze.

Článek

Muzeum a galerie umění v britském Bristolu znovu vystavilo graffiti slavného streetartového umělce Banksyho. Obraz zachycuje britské poslance ve sněmovně jako šimpanze.

Obraz muzeum vystavilo v pátek 29. března. Tento den mělo dojít podle původního plánu k odchodu Velké Británie z Evropské unie. Dílo tak má vyjadřovat nejasnou politickou situaci ohledně brexitu.

Banksy představil své čtyřmetrové graffiti nazvané Rozdělený parlament už v roce 2009. Dílo poté zakoupil neznámý sběratel. Ten ho nyní zapůjčil bristolskému muzeu k desetiletému výročí od prvního odhalení.

Kurátor muzea Philip Walker uvedl, že dílo způsobilo už před deseti lety velký rozruch při prvním uvedení. Vzhledem k aktuální situaci v Británii může být považováno za odraz společnosti i dnes.

„Zní to jako příhodná doba na to znovu se vrátit k této práci a skvělá příležitost, jak sdílet s veřejností Banksyho největší dílo na plátně,“ řekl Walker podle serveru The Independent.

Správkyně muzea Yoma Smithová pak řekla, že Banksyho považuje za „syna Bristolu“, a očekává, že dílo bude velmi populární.

„Tento obraz Banksyho naprosto představuje to, co se dnes dozvídáme od britského parlamentu,“ řekl jeden z návštěvníků muzea pro agenturu Reuters.

„Vzhledem k tomu, že to bylo namalované před deseti lety, myslím, že je to mnohem relevantnější pro dnešní politiku, hlavně kvůli tomu, co se teď děje kolem brexitu. Takže mám pocit, že to skutečně zobrazuje to, jak v tuto chvíli parlament vypadá,“ myslí si další návštěvnice.

Banksy o výstavě svého díla informoval na svém Instagramu. V příspěvku napsal: „Teď se smějete, ale jednou za to nikdo nebude odpovědný.“

Totožnost umělce Banksyho se doposud nepodařila prokázat. Objevují se však spekulace, že by mohlo jít o skupinu umělců nebo konkrétně o Roberta Del Naju, zakládajícího člena skupiny Massive Attack, nebo bristolského rodáka Robina Gunninghama. Banksyho díla se často objevují na nečekaných veřejných místech. Umělec se v nich věnuje aktuálním tématům, v poslední době je to zejména migrace.

Reklama

Doporučované