Hlavní obsah
Online

Poslanci jednali o migraci: Kalouskovi se nepodařilo prosadit přijetí 50 dětí z řeckých uprchlických táborů

Děti v řeckém uprchlickém táboře. Ilustrační snímek z roku 2016.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

TOP 09 na plénu navrhovala, aby se Sněmovna usnesla na výzvě pro vládu, že by měla přijmout 50 sirotků z uprchlických táborů. Poslanci ale návrh po několikahodinové debatě nepřijali.

Článek

Debata o tom, zda by Česká republika měla navzdory vládní odmítavé politice k migrantům udělat humanitární gesto a přijmout aspoň 50 sirotků z řeckých uprchlických táborů, se ve středu dostala i na schůzi Poslanecké sněmovny.

Do programu se ji podařilo dostat poslancům TOP 09, kteří navrhovali usnesení s výzvou pro Babišovu vládu, aby osiřelé děti přijala.

Premiéru Babišovi to navrhla už v létě někdejší lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, ale předseda vlády děti odmítl.

Své argumenty, co tomu brání, sdělil například v rozhovoru pro Seznam.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že jednání ve Sněmovně a postoj Sněmovny má mít apelativní význam a nenabídne žádný konkrétní mechanismus pro přijetí osiřelých dětí. „Chceme, abychom svou politikou vůči tomuto typu uprchlíků nedělali ČR před celým světem ostudu,“ uvedl už v úterý Kalousek.

„Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, aby přijala na naše území nejméně 50 dětí bez rodičů z uprchlických táborů v Řecku dle vlastního výběru a zajistila jim dostatečnou péči,“ tak zněl návrh usnesení TOP 09, který ale poslanci neschválili. Proti byly SPD, KSČM a 25 poslanců hnutí ANO.

Sněmovnou naopak prošlo usnesení, které navrhoval komunista Zdeněk Ondráček. „Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci ministra vnitra a ministra zahraničních věcí Jana Hamáčka o postoji ČR ke globálnímu paktu o bezpečné, řízené a legální migraci a o globálním paktu o uprchlících. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby do 15. 11. 2018 předložila Sněmovně stanovisko vlády, se kterým se zástupce ČR zúčastní jednání o přijetí globálního paktu o bezpečné, řízené a legální migraci ve dnech 10. a 11. prosince 2018 v Marrákéši,“ přijala Poslanecká sněmovna 125 hlasy.

Poslanci schválili i část usnesení Pirátů, které uvádí, že „Poslanecká sněmovna připomíná potřebu efektivního řešení nelegální migrace, zejména otázky návratu uprchlíků do země původu, boje proti pašerákům a problémům, které k nelegální migraci vedou“.

Primárně poslanci jednali o dvou dokumentech. Jedním je globální pakt o bezpečné, řízené a legální migraci. Druhým je globální pakt o uprchlících.

Debatu v Poslanecké sněmovně jsme sledovali v přímém přenosu v úvodu tohoto textu a také v následujícím textovém přenosu.

  • Němcová: Vyspělá společnost má pomoct

    „Co spolu souvisí víc, než když se najde, nebo nenajde síla pomoct? Jestli je tady někdo, kdo potřebuje pomoc, má tady být vyspělá společnost, která pomůže,“ reagovala na slova Heleny Válkové Miroslava Němcová.

  • Piráti uspěli s efektivním řešením nelegální migrace

    Poslanec Pirátů František Kopřiva navrhoval usnesení, které obsahovalo několik bodů. Podařilo se prosadit jeden z nich: „Poslanecká sněmovna připomíná potřebu efektivního řešení nelegální migrace, zejména otázky návratu uprchlíků do země původu, boje proti pašerákům a problémům, které k nelegální migraci vedou.“ Usnesení, které mluvilo o tom, že „Poslanecká sněmovna odsuzuje mediální výroky předsedy vlády ve věci odmítnutí přijetí osiřelých dětí z uprchlických táborů v Jordánsku“, se nepodařilo prosadit.

  • Návrh Ondráčka prošel

    „Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci ministra vnitra a ministra zahraničních věcí Jana Hamáčka o postoji ČR ke globálnímu paktu o bezpečné, řízené a legální migraci a o globálním paktu o uprchlících. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby do 15. 11. 2018 předložila Sněmovně stanovisko vlády, se kterým se zástupce ČR zúčastní jednání o přijetí globálního paktu o bezpečné, řízené a legální migraci ve dnech 10. a 11. prosince 2018 v Marrákéši,“ navrhoval komunista Zdeněk Ondráček. Jeho návrh poslanci přijali. Proti přijetí tohoto usnesení byli jen zástupci SPD. Starostové se zdrželi. Přehled hlasování: http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=68197&l=cz

  • Kobza neuspěl

    „Poslanecká sněmovna ČR vyzývá vládu ČR, aby neprodleně zahájila kroky, které povedou k odstoupení ČR od newyorské deklarace o migraci,“ navrhoval Jiří Kobza (SDP). Jeho návrh nebyl přijat.

  • ODS neuspěla

    Jan Skopeček (ODS) navrhoval, aby „Poslanecká sněmovna doporučila vládě ČR odstoupit od globálního paktu o migraci, pokud by obsahoval, že se z migrace stane právo a stávající nelegální migrace bude uměle právními cestami legalizována“. Sněmovna návrh zamítla.

  • Lidovci neuspěli

    „Vyzýváme vládu ČR, aby dodržovala ženevské konvence s ohledem na přijímání uprchlíků,“ tak znělo usnesení Marka Výborného (KDU-ČSL). Ani jeho návrh poslanci nepřijali.

  • TOP 09 neuspěla

    „Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, aby přijala na naše území nejméně 50 dětí bez rodičů z uprchlických táborů v Řecku dle vlastního výběru a zajistila jim dostatečnou péči,“ tak zněl návrh usnesení poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09). Poslanci jej nepřijali.

  • Okamura neuspěl

    Poslanecká sněmovna nepřijala usnesení, které navrhoval Tomio Okamura. Usnesení znělo: „Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR považuje další setrvání České republiky v globálním paktu OSN o bezpečné, řízené a legální migraci za stav, který je v rozporu se základními zájmy České republiky a českého národa. Vzhledem k tomu požadujeme odstoupení České republiky z jednání o tomto globálním paktu po vzoru Maďarska a USA. Žádáme vládu ČR, aby ve vztahu k tomuto paktu udělala příslušné kroky v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.“

  • Pauza

    Poslanci budou pokračovat v jednání v 19:45.

  • Usnesení

    Poslanci opakují usnesení, o kterých se bude hlasovat.

  • Levová: Pojedete na Ukrajinu?

    „Proč není poslanec, který by zajel na Ukrajinu a podíval by se, jak tam žijí děti? Má někdo odvahu?“ ptala se Jana Levová (SPD).

  • Klaus: Ty děti jsou jejich

    „Nejsme hollywoodské hvězdy, abychom je sem tahali. Primárně ty děti jsou jejich,“ řekl v souvislosti se syrskými sirotky Václav Klaus mladší (ODS).

  • Výborný: Obchod se strachem

    „Zvedněte ruku, kdo z vás chcete mít v České republice nelegální migranty? To, co tady zaznělo, je vrchol populismu těch, kdo obchodují se strachem,“ řekl před poslanci Marek Výborný (KDU-ČSL).

  • Jurečka: Jsou tady rodiny, které chtějí pomoci

    „Paní kolegyně Michaela Šojdrová z toho nedělá žádné předvolební téma,“ brání stranickou europoslankyni Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že se tématu politička věnuje už od května. Podle Jurečky ze syrských sirotků udělal předvolební téma až Andrej Babiš. „V Česku je 50 rodin, které jsou ochotny pomoci,“ zmínil na plénu.

  • Hamáček: Proč podepsat?

    „Proč je dobré dokument mít, i když je nezávazný? Je to politická deklarace,“ zmínil před plénem ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). „Myslím si, že je dobré mít podpisy přes 190 států světa, že státy mohou rozhodovat o své migrační politice samy, že mohou rozhodovat, co je pro ně nelegální nebo legální migrace,“ dodal Hamáček.

  • Kobza: Odstupme od deklarace

    „Pokud přesídlíme africkou chudobu a násilí do Evropy, bude Evropa stejně chudá a násilná. To nechceme,“ zmínil ve své rozsáhlé řeči poslanec Jiří Kobza (SPD). Podle něj by Sněmovna měla neprodleně zahájit kroky, které povedou k odstoupení od newyorské deklarace o migraci.

  • Kobza: Pomozme jim u nich

    „Pokud chceme pomoct sirotkům, pomozme jim vrátit se domů. Pomozme jim postavit školy a bydlení,“ zaznělo od poslance SPD Jiřího Kobzy.

  • Kalousek: Čeští sirotci nejsou jako ti syrští

    Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 se nemůžou srovnávat čeští a syrští sirotci. „Ty děti tam jsou, ne, že tam nejsou. Jsou v podmínkách uprchlického tábora. Váš postoj je nelidský a pevně doufám, že většina Poslanecké sněmovny ho nebude mít stejný,“ reagoval Kalousek na slova političek z hnutí ANO.

  • Schwarzenberg: Jsme proti dětem

    „Vzdali jsme se velké myšlenky, humanity. Jsme proti dětem, proti pomoci,“ řekl před plénem Karel Schwarzenberg. Podle čestného předsedy TOP 09 by tak Česko mělo odřeknout oslavy 100 let vzniku Československé republiky a zmínil odkaz Tomáše Garrigua Masaryka.

  • Mračková Vildumetzová: Pomoc pro české děti

    „Tisíce dětí máme v českých domovech a ústavech a nemáme pro ně domov. V první řadě bychom měli hledat rodiny pro naše děti,“ myslí si poslankyně a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy