Hlavní obsah

„Zvedněte zadek a jeďte do Karviné,“ pustila se opozice do Vojtěcha

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Epidemií koronaviru na Karvinsku se bude ve čtvrtek zabývat mimořádné zasedání Poslanecké sněmovny.

Článek

Opozice kritizuje vládu za postup v řešení koronavirového ohniska na Karvinsku. Reagovali tak na nedělní prohlášení premiéra Andreje Babiše, který uvedl, že veškerá rozhodnutí ohledně koronaviru dělali epidemiologové a hygienici, nikoliv vláda. Poslanec ODS Jakub Janda na základě toho vyzval vládu, ať „zvedne zadek a jede do Karviné“.

Poslanci dnes oznámili čtvrteční mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde se chtějí představitelů vlády ptát na situaci na Karvinsku a jak ji hodlají řešit.

Poslanec Jakub Janda pocházející z Moravskoslezského kraje vyzval předsedu vlády a jeho ministry, ať řeší situaci na místě.

„Pocházím z regionu, na který se vláda úplně vykašlala a hnutí ANO pro své vylhané PR klidně obětuje jeho obyvatele. Nevím, jestli je mi z toho víc smutno nebo špatně,“ rozčílil se Janda na tiskové konferenci občanských demokratů před odpoledním zasedáním Sněmovny.

Pak premiéra Andreje Babiše a jeho ministry vyzval, ať situaci okamžitě řeší. „Adame Vojtěchu, zvedněte svůj zadek, odjeďte do Karviné a osobně dohlédněte na to, ať hygienici mají, co potřebují. Aleno Schillerová, zvedněte zadek a osobně dohlédněte na to, aby OKD dělala vše pro ochranu zaměstnanců. Premiére Andreji Babiši, zvedněte zadek z lázní, Kréty nebo kde to zrovna teď jste, a odjeďte do Karviné ukázat, že jen nežvaníte, ale makáte, jak jste opakovaně slibovali, a ukažte, že jste se nerozhodl obětovat lidské životy,“ vzkázal Janda na dálku představitelům státu.

„Viděli jsme, jak se to šířilo v polských dolech a jak zareagovala polská vláda. Tady státní podnik do poslední chvíle nebyl ochoten zastavit těžbu, i když třeba soukromá automobilka zastavila provoz, aby zaměstnance ochránila,“ zkritizoval vedení státu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je to, co představitelé vlády vzhledem k situaci na Karvinsku dělají, nechutné. „Předvádějí se jako alibisté, svádějí to na hygieniky a epidemiology, přitom situace ukazuje na pochybení vlády. Obyvatelé Moravskoslezského kraje tím pádem dostali vypálené znamení na čelo, má to pro ně důsledky třeba co do cest do zahraničí. Musíme udělat vše pro to, aby se situace neopakovala v jiných regionech,“ řekl a dodal, že ve středu občanští demokraté představí záchranný kruh pro českou ekonomiku.

„Vláda by nám měla dát informaci o situaci na Karvinsku, jak postupovala krajská hygiena a jak komunikovalo Ministerstvo financí. Chceme také znát vyhodnocení první vlny covidové nákazy a vědět, jak je vláda připravena na případnou druhou vlnu, jak jsou na tom státní hmotné rezervy,“ uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Šéf lidovců Marian Jurečka upozornil na to, že svolání mimořádné schůze je jediným řešením, neboť vláda s poslanci o situaci na Karvinsku nekomunikovala.

„Když jsme se jako poslanci před 14 dny ptali členů vlády, jak řeší situaci na Karvinsku, nedostali jsme žádnou odpověď. Chceme, aby nám premiér a členové vlády řekli, jakým způsobem došlo k situaci, která se vyhrotila v OKD, ale také, jak předcházet tomu, aby se to neopakovalo,“ dodal Jurečka.

Poslanci by vládu rádi grilovali i ohledně takzvané chytré karantény. „Pokud je výsledek jejího fungování a přípravy státu na druhou vlnu téměř 1 600 nakažených v Karviné a jejich nekontrolovatelný nárůst, pak buď koronavirus zeslábl a už se ho nemusíme bát, nebo nic z výše uvedeného nefunguje,“ uvedl poslanec TOP 09 a lékař Vlastimil Válek.

Reklama

Související témata:

Doporučované