Hlavní obsah

Poslanci mohou při jednání v Parlamentu opět pít. Vondráček zrušil zákaz prodávání alkoholu v prostorách Sněmovny

Předseda Sněmovny Radek Vondráček zrušil zákaz podávání alkoholu v prostorách Poslanecké sněmovny.

 

Reklama

K opětovnému povolení konzumace alkoholu došlo tak, že předseda Sněmovny Radek Vondráček neobnovil zákaz, který zavedl jeho předchůdce Jan Hamáček z ČSSD.

Článek

Zákaz zavedl v březnu 2014 takzvaným rozhodnutím předsedy tehdejší šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Zákaz prodeje platil pro všechy restaurační zařízení ve Sněmovně.

Podle tiskového odboru mělo rozhodnutí platit i v novém volebním období. Nicméně některá usnesení, týkající se vnitřních poměrů a pravidel Sněmovny, musí poslanci na začátku volebního období stvrzovat znovu. Týká se to například účasti členů vlády na schůzích nebo postupů při projednávání jednotlivých bodů.

Tehdy bývalý místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že zatím na dosavadních jednáních nic ohledně možné úpravy zákazu podávání alkoholu nezaznělo. „Je to výlučná kompetence předsedy Sněmovny,” poznamenal.

O tento zákaz usilovalo hnutí ANO. Nařízení kritizoval Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého snížilo vážnost Sněmovny. Podle něj se toto nařízení snažilo populisticky potvrdit něco, co není pravda.

„Má to být konec debaty o tom, zda se v Poslanecké sněmovně může nebo nesmí během jednání konzumovat alkohol. Myslím, že tímto rozhodnutím je to jasně vyřešeno,” argumentoval tehdy Hamáček.

Opilí poslanci 

Sněmovní pamětníci říkají, že případy opilých poslanců jsou spíše ojedinělé. K nejznámějším patří ten z roku 2003, kdy tehdejší poslanec ODS Petr Kott nemohl kvůli údajné opilosti hlasovat. Tehdejší šéf Sněmovny, nynější poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek, potom zakázal prodej alkoholu v bufetu blízko jednacího sálu. O čtyři roky dřív usvědčila někdejšího poslance ČSSD Radima Turka při jeho odpovědi na dotaz České televize chůze i mluva.

Údajné opilectví se v minulosti stalo dvakrát předmětem přestřelky mezi bývalým poslancem ČSSD Davidem Rathem a nynějším předsedou poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Jednou Rath na Kalouskovu adresu řekl, že chodí „čerpat další inspiraci nejspíš do některé z místních náleven”, podruhé o něm prohlásil, že „pravděpodobně není úplně ve střízlivém stavu”.

„Jsem ochoten připustit, v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiju a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat,” reagoval na první z invektiv Kalousek. Podruhé Ratha pohnal před mandátový a imunitní výbor, který mu udělil pokutu.

Reklama

Doporučované