Hlavní obsah

Poslanci mohou ukončit energetický Klondajk. Novela leží na stole

Patrik Nacher, poslanec za hnutí ANO a zastupitel hlavního města Prahy, je v Poslanecké sněmovně zpravodajem novelizace energetického zákona.

Reklama

Přijetí novely energetického zákona, která má přispět k ochraně spotřebitelů například registrem zprostředkovatelů dodavatelů energií, by se mohla protáhnout o rok. K prvnímu čtení musí dojít tento týden, varují její propagátoři.

Článek

Po novele energetického zákona, která by se více zaměřila na ochranu spotřebitele, se volá již dlouho. Za několik dní to budou dva roky od doby, kdy se Ministerstvo průmyslu a obchodu, Energetický regulační úřad a Česká obchodní inspekce rozhodly spojit své síly proti energetickým šmejdům, jak uvedl na tiskové konferenci pořádané Svazem obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, prezident samotného svazu.

Nicméně je možné, že se novela energetického zákona bude muset znovu odložit, a to prakticky až o rok. V současnosti plánované, již jednou odložené datum nabytí účinnosti, je k 1. 1. 2021. Nicméně aby se toto datum stihlo, musí tento týden proběhnout ve sněmovně první čtení novely, což kvůli velkému počtu dalších návrhů není vůbec jisté.

Alespoň to tvrdí Patrik Nacher, poslanec za hnutí ANO, který je zároveň zpravodaj novely v Poslanecké sněmovně, a obavy s ním sdílí také náměstek na Ministerstvu průmyslu a obchodu René Neděla.

„Udělám maximum, abychom to stihli,“ řekl Nacher a slíbil intervenci při jednání klubu ANO. Na něm poslanci za hnutí určí prioritu, kterou novelizace energetického zákona dostane.

Pokud se tento týden první čtení nestihne, další volné okno pro přijetí se otevírá až o půl roku později 1. 7. 2021 a poté ještě potrvá dalšího půl roku, než se státní instituce na změnu připraví. Za takto nabitý program podle náměstka Neděly může koronavirová pandemie a problémy s ní spojené, avšak vláda novelu schválila již v březnu tohoto roku. Podle Neděly vše závisí na rozhodnutí poslaneckého klubu ANO a jeho odhodlání.

Ochrana spotřebitelů

Novela se věnuje ochraně spotřebitele a podle náměstka Neděly jde o komplexní a systémovou právní úpravu. Přesto se již připravuje zcela nový energetický zákon, který znovu podle slov náměstka bude sepisován se zcela novou filozofií.

Novela se zaměřila na několik konkrétních problémů, které mohou využívat a využívají „energošmejdi“. Nejčastěji problémy vznikají při ústních smlouvách, jež se uzavírají přes telefonní rozhovor. V současnosti od takto uzavřené smlouvy lze odstoupit do 14 dnů. Podvodníci ale často využívali kličky, kdy zaslali fyzickou kopii smlouvy těsně před vypršením této lhůty.

Nově by mělo platit, že 14denní termín se začne počítat od obdržení fyzické kopie smlouvy. Navíc distančně uzavřená smlouva by měla jít také zrušit i 14 dní po začátku dodávek energií. Taktéž může eventuálně vzniknout povinnost oznamovat navyšování cen přímo zákazníkovi, který posléze může bez postihu vypovědět smlouvu.

Dalším bodem je časové omezení plných mocí pro zprostředkovatele dodavatelů energií. Dnes se stává, že klient podepíše svou plnou moc na neomezenou dobu, a zprostředkovatel ho tak může přehlašovat k novým odběratelům. Tento bod by měl platit i retroaktivně pro již sjednané plné moci.

Vlajkovou lodí novely je však registr zprostředkovatelů, kteří by se, pokud novela projde, museli zaregistrovat u Energetického regulačního úřadu a podléhat kontrole. Úřad by kvůli tomu podle Prouzy musel nabrat posily a šéf Svazu obchodu varoval před unáhleným šetřením právě v personální rovině.

Třecí plochy

Podle Reného Neděly se celá novela rodila u několika „kulatých stolů“ s účastí České obchodní inspekce, Energetického regulačního úřadu i Svazu obchodu, díky čemuž věří, že její přijetí bude víceméně bez problémů. Obává se pouze horlivých poslanců, kteří by chtěli institut zprostředkovatele přímo zakázat, čímž by podle něj vznikla šedá zóna.

„Obával bych se, že někdo bude chtít úplný zákaz,“ sdělil Neděla po dotazu Seznam Zpráv.

Tomáš Prouza v tiskové zprávě vyzývá: „Věřím, že poslanci i senátoři nebudou předložený návrh zaplevelovat dalšími dodatky, a komplikovat tak jeho rychlé přijetí.“ Především se obává lobbingu proti novele hlavně kvůli retroaktivitě zrušení neomezených plných mocí.

Reklama

Doporučované