Hlavní obsah

Poslanci Nacherovi radí bývalá první dáma ANO Kleslová. Teď má být jeho oficiální asistentkou

Radmila Kleslová v kampani před minulými volbami v Praze.

Reklama

„Obrátil se na mě hned po svém nástupu do Sněmovny,“ říká o spolupráci s Nacherem bývalá kontroverzní starostka Prahy 10 Radmila Kleslová. „Nebyl důvod o tom mluvit,“ říká zákonodárce, který dříve platil za kritika Kleslové.

Článek

Bývalá první dáma zákulisí pražského ANO Radmila Kleslová bude oficiální asistentkou poslance a nově šéfa pražských zastupitelů ANO Patrika Nachera. S informací přišel jako první server Lidovky.cz.

Seznam navíc zjistil, že Kleslová s Nacherem spolupracuje už prakticky od jeho nástupu do Poslanecké sněmovny.

„S panem Nacherem spolupracuji už mnoho měsíců. Oslovil mě, jestli bych mu jako právnička nepomohla s přípravou návrhů zákonů,“ potvrdila Seznamu Kleslová.

Proč se rozhodl obrátit s prosbou o odborné konzultace právě na Kleslovou? „Protože jsem byl ve Sněmovně nový a ona měla zkušenosti a pohybovala se v procesu tvorby legislativy dvacet let,“ reagoval na dotazy Seznamu Nacher.

Dosud byla jejich spolupráce neformální, prý nijak právně ukotvená. „Žádnou podepsanou smlouvu dosud nemám. Pamatuji si, že jsme kdysi něco sepisovali, takže to tam možná je, ale mně je to vcelku jedno. Já to nedělám pro peníze, dělám to pro pana Nachera,“ dodala Kleslová. Finanční odměna za její poradenství činí podle jejích slov zhruba tisíc korun měsíčně. Zatím ale žádné peníze za své služby od Nachera nedostala.

Naposledy Nacherovi pomáhala formulovat jím předkládanou novelu zákona o registrovaném partnerství.

Symbolická spolupráce

Kleslová, která přešla do ANO v roce 2014 po dvacetiletém působení v řadách ČSSD, v minulosti patřila mezi nejbližší spolupracovníky premiéra Andreje Babiše a jako místopředsedkyně byla také vlivnou členkou hnutí. V Praze platila za šedou eminenci a velkou soupeřku končící primátorky Adriany Krnáčové.

Z vysoké funkce ve vedení hnutí odstoupila půl roku po svém zvolení v roce 2015 sama poté, co vyšlo najevo její angažmá v pražských firmách, od kterých pobírala za právní poradenství vysoké odměny. V té době se od ní odklonil i Babiš.

Nacher přitom v zákulisí pražského ANO patřil mezi zásadní odpůrce Kleslové. Nyní změnil postoj. „Nebudu pokračovat v těch válkách, které se tam kdy vedly, protože to nikam nevedlo,“ říká na námitku, že je mezi straníky známý jako kritik Kleslové a její éry ve vedení hnutí ANO.

„Přišlo mi to naopak symbolické. Právě proto, že navenek je vyvoláván dojem, že jsou uvnitř pražského ANO nějaká dvě křídla,“ tvrdí o pracovním vztahu s Kleslovou nyní.

Jak se Radmila Kleslová začala vracet do politiky.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Transparentní asistentka

Dosavadní spolupráce Kleslové s Nacherem byla podle něj spíše výjimečná a v malém rozsahu. Nepovažoval proto za nutné o ní veřejně mluvit. „Nepovažoval jsem to za podstatnou informaci. V rámci intenzity naší spolupráce teda určitě ne,“ vysvětlil.

To, že z právničky a nově zvolené zastupitelky Prahy 10 chce udělat svou asistentku oficiálně, nyní považuje za fér. „Protože mi to právě z tohoto důvodu přišlo transparentní. Kdybych to neudělal, tak to dělám v tajnosti, teď zase dostávám vynadáno, že to chci udělat oficiálně,“ brání se.

Asistent poslance využívá řadu výhod. Mimo jiné má možnost pohybovat se po budovách Poslanecké sněmovny bez omezení a bezpečnostních kontrol.

Asistenti zákonodárců pak mají volný přístup třeba do foyer jednacího sálu a přilehlé restaurace, kde se scházejí poslanci a často vedou důležitá jednání – například s lobbisty. Novináři do těchto prostor mají přístup pouze v doprovodu zákonodárce nebo další pověřené osoby.

Reklama

Související témata:

Doporučované