Hlavní obsah

Poslanci navrhli omezit prostor pro čínské léčitele

Poslankyně Jana Pastuchová vysvětluje, proč chce výbor omezit čínské léčitele.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Chtějí také usnadnit lékařům z ciziny cestu do českých nemocnic. Jde hlavně o lékaře ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Článek

Poslanci sněmovního zdravotního výboru navrhují změnit pravidla, podle nichž by v Česku mohli působit lékaři-cizinci.

Nové podmínky formulují v připomínkách, které vznesli k senátnímu návrhu zákona, který chce vyřadit čínské léčitelství ze seznamu zdravotnických profesí.

Terapeut tradiční čínské medicíny a specialista tradiční čínské medicíny jsou totiž obory, které se do českého práva dostaly minulý rok v novele zákona o nelékařských zdravotnických povoláních. Hlavním propagátorem čínské medicíny byl v Poslanecké sněmovně tehdejší šéf zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO).

Nyní ale výbor pod vedením Věry Adámkové z ANO poslal k závěrečnému schválení na plénum Sněmovny senátní novelu zákona, která chce čínskou medicínu vyřadit z kategorie zdravotních pracovníků a převést ji zpět do skupiny léčitelů.

„Tento krok se stal nebezpečným průlomem, neboť legislativně přiznal čínskému léčitelství statut medicínského oboru, čímž zvýhodňuje čínské léčitelství oproti jiným léčitelským metodám,“ uvádí se v senátní důvodové zprávě s tím, že tento krok podpořila Česká lékařská komora, děkani lékařských fakult a další zdravotnické autority.

K senátní novele zákona připojili poslanci tři pozměňující návrhy.

Podle poslance Davida Kasala (ANO) by se například mělo umožnit lékařům ze zahraničí, kteří chtějí působit v Česku, aby mohli složit aprobační zkoušku během několika dnů.

„Předkládaná úprava vychází z požadavku převážně krajských a okresních nemocnic, které chtějí cestou aprobačního řízení přivést na pracovní trh lékaře zejména z bývalého postsovětského prostoru,“ uvádí poslanec v důvodové zprávě.

Podle Kasala by se měly i zkrátit lhůty pro vydání rozhodnutí o uznání odborné způsobilosti. Místo nynějších 240 dnů by se mě lékař z ciziny dozvědět, zda může v Česku dlouhodobě působit, nebo nikoliv, už za 90 dnů.

Nově by ale měli mít cizinci omezený počet pokusů o absolvování aprobační zkoušky pro vykonávání lékařské praxe v Česku. A to čtyři, tedy stejně, jako mají čeští lékaři.

Reklama

Doporučované