Hlavní obsah

Poslanci: Nejdřív zákony a Vánoce, pak se můžeme vrhnout na Kellnera

Nejdřív vratky ze Senátu, pak můžeme mluvit o komisi na posouzení čínských vlivů, míní šéf poslanců ANO.

Reklama

Hnutí ANO už jedná s Piráty, kdy a jak řešit kauzu kolem společnosti nejbohatšího Čecha.

Článek

Úvěrová společnost Home Credit ze stáje nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho nizozemské skupiny PPF čelí ožehavému podezření. Najala si podle zjištění serveru Aktuálně.cz PR agenturu C&B Reputation Management, aby vylepšovala obraz čínského komunistického režimu u české veřejnosti.

Do „osvěty” se (leckdy nevědomky) zapojili experti, novináři a politici. Ukázaly to uniklé faktury na celkem dva tisíce hodin práce provedené komunikační agenturou, jejímž úkolem podle Aktuálně.cz bylo pomáhat zastáncům čínského režimu, a naopak útočit na kritiky Pekingu. To vše v době, kdy Bezpečnostní informační služba (BIS) dlouhodobě varuje před zvyšujícím se vlivem čínských tajných služeb v Česku.

Home Credit popřel, že by pokoutně vytvářel tajnou síť sloužící k ovlivňování veřejného mínění. Případ označil za kampaň a uvedl, že nadále bude komunikovat pouze právní cestou. Seznam Zprávy se pokoušely opakovaně kontaktovat mluvčího skupiny Milana Tománka, reakce však žádná nedorazila.

Politici se již ale kauzy chopili.

Seznam Zprávy zjistily, že už došlo ke komunikaci mezi klíčovými lídry poslaneckých klubů Jaroslavem Faltýnkem (ANO) a Jakubem Michálkem (Piráti) ohledně zřízení vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů na vnitřní záležitosti českého politického systému. Návrh na její vytvoření leží ve Sněmovně už od loňského listopadu, až teď by se ale mohl rozhýbat.

„Obrátil se na mě Jakub Michálek s žádostí, zda bychom podpořili zařazení bodu o zřízení vyšetřovací komise ohledně vlivu Číny a Ruska do programu Sněmovny. Budeme se o tom bavit na klubu až v úterý,” řekl Seznamu 1. místopředseda ANO. Dodal ale, že primárně by chtěl před Vánocemi vyřešit vrácené zákony ze Senátu. Jednání o vyšetřovací komisi by se tak mohlo posunout na lednovou schůzi poslanců.

Počínání PPF je nemístné, říká Pirát

Šéf pirátského klubu Michálek je přesvědčený, že sněmovní komise by do informací o čínských a ruských zájmech v Česku mohla vnést světlo. „Komise by mohla přispět k vyšetření či odhalení toho, jakým způsobem zde operují čínské a ruské propagandistické skupiny a ingerují do našich národních zájmů a politického systému. Oslovil jsem s tímto požadavkem předsedy poslaneckých klubů. Pan Faltýnek mi řekl, že žádosti rozumí a že ji prodiskutujeme ve Sněmovně. Myslím, že návrh podpoří všechny opoziční strany, rozhodující bude, jak se k věci postaví hnutí ANO,” řekl Michálek Seznamu.

Předseda pirátských legislativců považuje počínání PPF za skandální. „To, že si PPF v Česku platí pročínskou reklamu a útoky na demokraticky zvolené politiky prostřednictvím lobbisticko-mediální agentury, považuji za nepřijatelné a absolutně nevhodné. Můžeme se jen smát slovům Petra Kellnera, který sliboval, že nebude zasahovat do politiky,” dodal Michálek. Těmito slovy místopředseda Pirátů reagoval na výroční zprávu PPF za rok 2018, ve které nejmovitější Čech mimo jiné pravil: „PPF jako firma nemůže a nechce, ač je z toho někdy podezírána, vstupovat do politiky.”

Že by Michálkův apel na Faltýnka nemusel zůstat bez odezvy, naznačují slova poslankyně ANO a bývalé ministryně obrany Karly Šlechtové. „Vznik dané vyšetřovací komise jsem podpořila již v prosinci 2018 jako jediná za hnutí ANO. Určitě její vznik podpořím i nyní,” sdělila politička Seznamu.

Předseda druhého nejsilnějšího klubu ODS Zbyněk Stanjura by považoval za úspěch, kdyby se téma kontroly ruských a čínských zájmů podařilo na sněmovním plénu zvednout v lednu. „My jsme pro tento bod byli již před několika měsíci, kdy jsme vycházeli z veřejných zpráv BIS o aktivitách Číny a Ruska v České republice. Tyto aktivity, i s ohledem na aktuální kauzu, nepominuly, ba naopak,” řekl Seznamu Stanjura.

Vstup na burzu nevyšel

Čínský trh je pro rozvoj a ekonomickou stabilitu PPF významný. Počet klientů společnosti Home Credit v polovině letošního roku dosáhl na číslo 52,1 milionu. Těm skupina rozpůjčovala v rámci nebankovních půjček kolem 300 miliard korun. Jakákoliv výraznější regulace či zásah ze strany čínských úřadů by chod skupiny Home Credit mohly ohrozit.

Pro pochopení citlivosti dané kauzy je potřeba zasadit aktuální vývoj do širšího kontextu. Seznam hovořil se třemi finančníky a právníky, kteří mají blízko k česko-čínským finančním aktivitám. Shodli se, že pro skupinu PPF je nynější kritika vůči jejím a čínským aktivitám o to delikátnější, že se jí nezdařil dlouho plánovaný vstup na burzu v Hongkongu. „Skupina Home Credit oznamuje, že se kvůli tržním podmínkám rozhodla nepokračovat v procesu směřujícím ke globální nabídce akcií její stoprocentně vlastněné dceřiné firmy Home Credit NV na burze v Hongkongu,” uvedla před třemi týdny společnost. Jedním z důvodů bylo podle informací Seznamu nižší ocenění společnosti, než si PPF představovala.

Kellnerova skupina by pro své další počínaní v Zemi středu potřebovala na tuzemské scéně klid, neboť čínský režim je háklivý na kritiku. „Home Credit potřebuje mít s tamními politiky a úředníky dobré vztahy. Kritika Číny, která tu teď jede, pro ně může být časem fatální,” řekl Seznamu pod příslibem významný pražský investor.

Není to poprvé, co se Home Credit v Česku ocitl v úzkých. Na konci září skupina uzavřela smlouvu o spolupráci s Karlovou univerzitou, která měla škole za tři roky vynést 1,5 milionu korun. Jenže proti spojení se společností Home Credit poskytující spotřebitelské úvěry se vzedmula silná vlna kritiky. A to nejen na univerzitě. Home Credit po tlaku nakonec smlouvu vypověděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované