Hlavní obsah

Poslanci neprojednali covid pasy. Proti byla celá opozice

Foto: ČTK/ZUMA/Thiago Prudencio, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci opět neprojednali změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou chtělo Ministerstvo zdravotnictví vyřešit vydávání takzvaných covid pasů pro snadné letní cestování po Evropě.

Článek

Nepodařilo se schválit program schůze, po skoro hodinové diskuzi proto schůze skončila. Poslanci odmítli projednání v legislativní nouzi.

Proti byla celá opozice a také komunisté. Česko podle nich pro vydávání covid pasů změnu legislativy nepotřebuje.

„Není potřeba speciální zákon. Službu zajišťuje zákon o právu na digitální služby, záleží jen na technických krocích, jak k lidem požadované informace dostat,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka. Jít cestou již existujících nástrojů a Czechpointů, které by mohly lidem výpisy vytvářet, chtějí i lidovci a TOP 09.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tvrdí, že k vydávání certifikátů potřebují zákonné zmocnění. V uplynulých dnech absolvoval schůzky se zástupci opozice, kterým se snažil potřebnost zákona vysvětlovat. Avšak nepřesvědčil je. „Ministr nepřesvědčil ani své spolustraníky,“ podotkl Vlastimil Válek z TOP 09. „Potvrzení už vydáváme dneska, o očkování i negativním testu.“ dodal.

Vojtěch novinářům po ukončení jednání zopakoval, že nemůže zaručit, že bez této úpravy bude cestování po Evropě bezproblémové. „To skutečně říkám zcela upřímně. To, že systém funguje, je postaveno na dočasném akutním řešení. V tuto chvíli je nejisté a není garance toho, že systém bude fungovat dlouhodobě,“ uvedl a dodal, že stát nyní data o očkování a testování od lidí sbírá jen na základě mimořádného opatření, které ale může do budoucna skončit. „Bylo to vydáváno jako akutní potřeba. My ale možná budeme potřebovat ta data sbírat i delší dobu, třeba půl roku. Pokud se stane, že například soud zruší dané opatření, nebudeme moci certifikáty vydávat,“ upozornil Vojtěch.

Opozice argumentovala tím, že vydávání covid pasů ošetřuje evropské nařízení, které dnes schválili europoslanci. Podle Vojtěcha je ale evropské nařízení jen obecné. „To nařízení říká, že jsou tady nějaké covid pasy, mají nějakou strukturu a jsou uznávány v rámci jednotlivých členských zemí. To je vše. Nařízení ale neříká, jak konkrétní stát má to nařízení vydávat, na základě čeho má sbírat data. To je čistě na každém státu, jak to má upravené,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované