Hlavní obsah

Poslanci o řediteli BIS nerozhodnou. Blokuje to Babiš a SPD

Řediteli BIS Michalu Koudelkovi skončí mandát už 15. srpna. Neví se, jestli bude pokračovat. Nebo zda kontrarozvědka dostane nového šéfa.

Reklama

aktualizováno •

Michalu Koudelkovi končí mandát příští týden. Vláda ho zřejmě nestihne prodloužit ani jmenovat nového ředitele kontrarozvědky.

Článek

Podle původních plánů se měli poslanci v pátek v půl osmé ráno sejít, aby projednali, jestli má Michal Koudelka pokračovat dalších pět let jako ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS).

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Schůze bezpečnostního výboru Sněmovny k této vysoce citlivé věci se ale tento týden neuskuteční. Její svolání fakticky blokuje premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda výboru Radek Koten z SPD.

„Míč mají nad sítí tihle dva pánové. Ale evidentně zvolili vyhnívací taktiku,“ řekl Pavel Žáček, místopředseda výboru za opoziční ODS.

Premiér Babiš mezitím oznámil, že hodlá o budoucnosti Koudelky v pondělí jednat s vicepremiérem Janem Hamáčkem. Poté chce oznámit stanovisko vlády.

Celý příběh se má takto: řediteli kontrarozvědky Koudelkovi, oceňovanému i v zahraničí, končí v polovině srpna pětiletý mandát. Premiér Babiš stál vždy při něm, naopak prezident Miloš Zeman pravidelně opakuje, že Koudelka pokračovat nesmí – a při každé příležitosti také zpochybňuje práci kontrarozvědky například ve vztahu k ruským kyberútokům nebo při výbuchu ve Vrběticích.

Jenže Babiš potřebuje Zemana kvůli říjnovým volbám a nechce si ho rozzlobit. Chce, aby ho prezident pověřil sestavením nové vlády.

Takže ačkoli o jmenování ředitele BIS rozhoduje vláda, Babiš po pondělním jednání na Hradě prohlásil, že tuhle záležitost projedná bezpečnostní výbor Sněmovny. A teprve pak se uvidí.

Babiš sice poslal výboru žádost o svolání schůze, dokument ale nebyl formálně v pořádku – například chybělo, podle jakého zákona se má bezpečností výbor sejít. Premiér chybu neopravil a předseda Koten proto sdělil České televizi, že se schůze neuskuteční.

„Přitom je to věc, která se dá udělat za pět minut,“ prohlásil Žáček z ODS.

Druhá možnost je, aby schůzi svolal předseda výboru Koten, jehož SPD je proti Koudelkovu pokračování ve funkci. Ale ani Koten se k tomu nemá. Seznam Zprávy se snažily získat jeho vyjádření, předseda výboru však nezvedal telefon ani neodpověděl na zprávu se žádostí o rozhovor.

Teoreticky by ještě mohli požádat o svolání výboru sami jeho členové, potřebují k tomu alespoň osm hlasů. Podle Žáčka by neměl být problém je mezi opozičními a koaličními poslanci sehnat. Nejdříve se ale chtějí na celou situaci ptát premiéra na páteční schůzi Sněmovny.

A existuje ještě jedna možnost: výbor by se mohl konat příští týden, aby od 15. srpna BIS nezůstala bez ředitele. Jeho jmenování na další období pak musí stvrdit vláda, která se však v příštích dvou týdnech nesejde – ministři mají dovolenou.

„Je opozice, která má v tom jasno a už si vybrala svého kandidáta. Jiné strany zase říkají, že to máme nechat na příští vládu. Takže já myslím, že to v nejbližších dnech vyřešíme,“ uvedl Babiš ve čtvrtek, když se ho novináři ptali, jak to bude s Koudelkou dál.

Opozice si myslí, že Babiš ve skutečnosti problém s BIS – hlavně kvůli obavě z prezidenta Zemana – řešit v nejbližší době nechce. Ostatně po zmíněné pondělní schůzce s prezidentem řekl, že by se o řediteli kontrarozvědky mohlo rozhodovat až po volbách.

Reklama

Doporučované