Hlavní obsah

Poslanci odmítli přijít na Faltýnkovu aukci. Chápu je, přiznal hostitel

Foto: ČTK, ČTK

Tituluje se jako „mazal z Hané“, ale jeho obrazy se někdy prodávají za statisíce.

Reklama

Reportáž z akce, která část VIP hostů ve velkém přitahuje, zatímco jiné stejnou silou odrazuje.

Článek

Druhý politik hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v Občanské plovárně v Praze popisuje svoji zálibu ve výtvarném umění.

„Já maluju od svého dětství, zhruba už padesát roků. Jsou to skvrny. Je to pro mě zábava, záliba, relax. To je celé,“ říká v sále, kde má zrovna vernisáž svých obrazů.

Vzápětí prozradí své umělecké know-how.

„Nemám konkrétní nápad, ale spíš chuť nebo pocit. Takže udělám barevné skvrny a koukám, co z toho vyleze – ptáci, krajiny…“ vypráví a sám sebe jako malíře shazuje označením „mazal z Hané“.

Více než zálibou v amatérském malování byl Jaroslav Faltýnek dlouho proslulý spíše jako vykonavatel vůle Andreje Babiše – coby 1. místopředseda hnutí ANO, šéf poslanecké frakce, předseda sněmovního zemědělského výboru – a navíc někdejší člen představenstva Agrofertu.

Záštitu jeho výtvarné aukci však dokonce udělil prezident Miloš Zeman, ale osobně nedorazil, protože v tentýž čas byl na jiné společenské akci – oslavě devadesátin někdejšího ministra průmyslu Miroslava Grégra.

Atmosféru na výstavě vytvářel kytarový virtuos Lubomír Brabec. „Mně se ty jeho obrázky líbí. Pan Faltýnek by se tím klidně mohl živit. Jsem rád, že se věnuje umění, protože umění zušlechťuje. A ono zušlechťuje i ty politiky,“ chválil Brabec.

Podívejte se na video, jak to na vernisáži vypadalo:

Dvojka v hnutí ANO, šéf poslanecké frakce, předseda zemědělského výboru... A také amatérský malíř.Video: Seznam Zprávy

Faltýnkova vernisáž přitahuje velkou pozornost. Do památkově chráněné budovy na břehu Vltavy v centru Prahy – hned vedle Úřadu vlády – přišly desítky lidí z politiky i z byznysu.

Například spolumajitel finanční skupiny Penta Marek Dospiva, poslanci hnutí ANO Milan Feranec s Taťánou Malou, tenisový boss Miroslav Černošek, šéf Českého rozhlasu René Zavoral nebo bývalý náměstek Správy železniční dopravní cesty Tomáš Drmola. Tomu nejvíc vadilo, že mu na parkovišti před galerií někdo obsadil rezervované místo hned vedle Faltýnkova vozu.

Celá řada pozvaných, hlavně poslanců z ostatních politických stran, však Faltýnkovo pozvání odmítla. Například exministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD nebo šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Nechtěli se prý „kompromitovat“.

„Nezúčastnila jsem se, neboť na poslední vernisáži mi Jaroslav Faltýnek žlutý obraz s letícími černými ptáky popsal jako dojem po jedné z našich koaličních rad. Bála jsem se pokračování,“ říká Valachová.

„Rozhodl jsem se tam nejít, nebyl by to vhodný symbol,“ omluvil se Michálek.

„Spousta lidí se omluvila. Já jim řekl nebo napsal, že to chápu,“ odtušil sám Faltýnek.

Do charitativní aukce nabídl dva obrazy. Jeden si koupil spolumajitel finanční skupiny Penta Marek Dospiva za částku půl milionu korun. Druhý obraz skončil v rukou severočeského podnikatele Karla Rypla, blízkého Faltýnkova přítele a majitele stavební firmy Silnice Group za zhruba 700 tisíc korun.

Opakuje se tak situace z loňské dražby, kdy tři Faltýnkovy obrazy vydražili podnikatelé, mezi nimi i zmíněný Dospiva, za téměř 1,5 milionu korun. Na otázku, proč si díla od druhého muže hnutí ANO kupuje, však nechce dát odpověď.

Samotný Jaroslav Faltýnek se na vernisáži spojené s aukcí jeho děl usmíval.

„Já jsem rád, když si koupí obrázek úplně cizí člověk. Což se stává. Sice sem tam, ne moc často, ale stává,“ řekl. Na dotaz, jestli si myslí, že lidé za jeho obrazy dávají statisíce kvůli umělecké kvalitě, nebo si spíše kupují přízeň Babišova spojence, odvětí: „Je to kombinace obojího.”

Stejně jako loni má jít i letos výtěžek aukce prostějovské škole pro děti s handicapem Jistota.

Reklama

Související témata:

Doporučované