Hlavní obsah

Poslanci opět odložili zákon o evidenci majitelů. Benešová nepřišla

Foto: vlada.cz

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová nedorazila na jednání Poslanecké sněmovny.

Reklama

Zákon, který měl ujasnit, jestli je Andrej Babiš majitelem Agrofertu, nebo ne, poslanci v pátek ráno opět neprojednali. Do Sněmovny nedorazila ministryně spravedlnosti. Opozice to označila za obstrukci ze strany vlády.

Článek

Poslanci měli v pátek ráno hned po zahájení schůze ve třetím čtení projednat zákon o evidenci skutečných majitelů. Původní ministerský návrh zahrnoval výjimku týkající se svěřenských fondů. Podle ní by předseda vlády Andrej Babiš (ANO) neměl oficiálně nic společného se svými firmami, které do svěřenských fondů kvůli své funkci vložil.

Avšak díky hlasům ČSSD a KSČM by měl projít jeden z jeho pozměňovacích návrhů, podle něhož by Andrej Babiš byl veden jako jeden z vlastníků Agrofertu. Poslanci se však ráno k projednání zákona nedostali z prostého důvodu. Do Sněmovny nedorazila jeho předkladatelka, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Zákon místo ní měl jako pověřená osoba odprezentovat vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Benešová mezi poslance nepřišla proto, že dopoledne seděla ve výběrové komisi.

To se nelíbilo opozici. „Nechápu, proč vláda pověřuje ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy. My máme hodně otázek na předkladatele tohoto zákona, kterým je ministerstvo spravedlnosti. Jestliže předkládáte nějaký zákon, měl by tady být jeho předkladatel. Tohle je klasická ukázka toho, že ministři české vlády nechodí do práce,“ rozčílil se šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Projednání tohoto pro opozici důležitého zákona se neposouvalo poprvé. „Paní ministryně požádala o vyřazení tisku z programu schůze původně z důvodu, že jela na dovolenou. To jsme nepřipustili, místo toho jsme ho zařadili na jiný termín. A teď zjistíme, že v tom termínu sedí na výběrové komisi. Nezlobte se na mě, ale to skutečně vypadá jako obstrukce při schvalování vládních návrhů,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který navrhl, že pokud ministryně během pátku do Sněmovny nedorazí, měli by poslanci k zákonu svolat mimořádnou schůzi.

„Já tohle pokládám za obstrukci, která má zabránit projednávání tohoto bodu. Ne náhodou hlasovali zejména koaliční poslanci, kteří zřejmě nechtějí, abychom měli zákon o evidenci skutečných majitelů, nebo pokládají za nebezpečné, aby takový zákon byl schválen poté, co Agrofertu bylo konečně řečeno, že fakt žádné dotace z České republiky ani Evropské unie dostávat nesmí,“ narazil poslanec Marek Benda na středeční zprávu z Evropské komise, která zakázala vyplácení dotací pro Agrofert a všechny dotace od roku 2017 označila za nezákonné kvůli střetu zájmů Andreje Babiše, jenž firmu vložil do svěřenských fondů.

Reklama

Doporučované