Hlavní obsah

Poslanci poslali dál stravenkový paušál. Schillerová se ale divila

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy

Skončí stravenky? Poslanci chtějí dát zaměstnavatelům šanci vyplácet příspěvek na jídlo ve výplatě.

Reklama

Poslanci dali zelenou stravenkovému paušálu, který by umožnil vyplácet příspěvek na stravné do výplaty. Návrh v prvním čtení podpořila i opozice. Naopak sociální demokraté a komunisté byli opatrnější.

Článek

Stravenkový paušál z dílny ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) prošel prvním čtením. Návrh teď projedná organizační výbor. Sociální demokraté a komunisté navrhovali další projednání se všemi zúčastněnými včetně odborů.

„Počítala jsem s tím, že stravenkový paušál zahýbe Sněmovnou, jenom jsem nevěděla, odkud to přiletí. Tentokrát zleva. Ale mě to nepřekvapuje. Vím, kdo jediný je proti stravenkovému paušálu, jsou to odboráři,“ uvedla ministryně.

Trochu překvapivě návrh podpořila opozice, naopak koaliční partneři měli výhrady. „Myslím si, že je to krok předčasný. Zaměstnavatelům asi prospěje, zaměstnancům nikoliv,“ upozornil poslanec Petr Dolínek (ČSSD). „Je to námět na širší diskuzi, přimlouval bych se, aby byly zapojeny i odborové svazy,“ dodal komunista Leo Luzar.

Podle ministryně Schillerové se zaměstnavatelům otevře další možnost, jak zajistit zaměstnancům stravování. Doposud měli možnost pouze stravenek či závodního stravování. Neznamená to podle ní zrušení stravenek.

„Máme tady jeden milion zaměstnanců, kteří nemají ani jedno. Malé firmy si nemohou dovolit platit dvě procenta firmám za stravenky a ještě si platit administrativní sílu, která je s tím spojená,“ vysvětlila ministryně financí.

Takzvaný stravenkový paušál, který bude osvobozený od povinných odvodů, budou zaměstnavatelé odvádět zaměstnancům s výplatou.

Na zrušení stravenek tlačí zejména restaurace, které z každé stravenky odvádějí až sedm procent stravenkovým společnostem. Podle Schillerové je to důvod, proč řada z nich stravenky nebere. „Podle průzkumů se pouze 15 procent stravenek utratí v restauracích, zbytek v supermarketech. Proto si nemyslím, že by lidé ty peníze z paušálu utráceli méně za jídlo a třeba je prokouřili. Přece kvůli tomu, že někdo zruší barevné papírky, nepotlačí svoji přirozenou potřebu, kterou je stravování,“ vyjádřila se Schillerová k argumentu, že pokud lidé dostanou peníze na stravování přímo, utratí je za cigarety nebo alkohol.

Novelu podpořila i opozice. „V rámci těch benefitů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci vydělávají miliardy stravenkové firmy, které na tom jen parazitují. Takže byť návrh paní ministryně pokládám za polovičatý, podpořím ho,“ uvedl poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). Návrh podpořili i Piráti a hnutí STAN.

Zákon se do druhého čtení dostane nejspíš po prázdninách.

Reklama

Doporučované