Hlavní obsah

Poslanci přivřeli cestu čínským terapeutům, lékařům z Východu ji otevřeli

Poslanci schválili senátní návrh zákona, který vyřazuje čínské léčitelství ze seznamu zdravotnických profesí.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Terapeut tradiční čínské medicíny a specialista tradiční čínské medicíny. Tyto obory už nebudou brány jako oficiální nelékařské profese.

Článek

Poslanci schválili senátní návrh zákona, který vyřazuje čínské léčitelství ze seznamu zdravotnických profesí.

„Fakulty říkaly, že nevědí, co by měly učit. Původně se zákon měnil kvůli vzdělávání sester. Na to se ale naroubovala tradiční čínská medicína, která nemůže být mezi zdravotními obory,“ obhajovala normu před zákonodárci senátorka Alena Dernerová, jež patří do skupiny překladatelů novely.

Terapeut tradiční čínské medicíny a specialista tradiční čínské medicíny jsou totiž obory, které se do českého práva dostaly minulý rok v novele zákona o nelékařských zdravotnických povoláních. Hlavním propagátorem čínské medicíny byl v Poslanecké sněmovně tehdejší šéf zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO). „Pokud chcete házet rajčata, házejte je na mě,“ řekl před kolegy poslanec.

Nově by se měly zmiňované obory ze zákona vyškrtnout.

Změny čekají i podmínky pro zahraniční lékaře, kteří chtějí působit v Česku. Jde hlavně o lékaře ze zemí bývalého Sovětského svazu.

V rámci novely zákona totiž prošel pozměňující návrh poslance Davida Kasala (ANO). Ten navrhl, aby se umožnilo lékařům ze zahraničí, kteří chtějí působit v Česku, složit aprobační zkoušku během několika dnů.

„Předkládaná úprava vychází z požadavku převážně krajských a okresních nemocnic, které chtějí cestou aprobačního řízení přivést na pracovní trh lékaře zejména z bývalého postsovětského prostoru,“ uvedl poslanec v důvodové zprávě.

Nově by se tak měly zkrátit lhůty pro vydání rozhodnutí o uznání odborné způsobilosti. Místo nynějších 240 dnů by se mě lékař z ciziny dozvědět, zda může v Česku dlouhodobě působit, už za 90 dnů. Cizinci by ale zároveň měli mít omezený počet pokusů o absolvování aprobační zkoušky pro vykonávání lékařské praxe v Česku. A to čtyři, tedy stejně, jako mají čeští lékaři.

V souvislosti s projednáváním zákona zazněla i kritika mířená na Ministerstvo zdravotnictví, které už delší dobu slibuje zákon o léčitelství.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) se bude vedení resortu o podobě tohoto zákona bavit příští týden. „My v tom zákoně vůbec nebudeme řešit, zda je urinoterapie v pořádku, čínská medicína v pořádku, léčba virgulí v pořádku. To se nedá definovat. To, co chceme řešit, je, aby to mělo pravidla. Abychom měli registraci a věděli, kdo to dělá, co dělá, aby to mělo pořádek,“ reagoval na slova kritiků ministr.

Reklama

Doporučované