Hlavní obsah

Poslanci proti Babišovi. Hlasování o výměně lídra v Praze vyvolalo v ANO nebývalý odpor

Hlasování o změnách na kandidátce v Praze vyvolalo v ANO nebývalou vlnu nevole. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výsledek o změně na pozici nového pražského lídra ANO nebyl tak jednoznačný, jak u hlasování celostátního výboru hnutí obvykle bývá.

Článek

Hlasování o změnách na kandidátce ANO v Praze přineslo na poměry uvnitř hnutí až nebývalý odpor.

Je totiž běžné, že hlasování 28členného celostátního výboru složeného z předsednictva - v čele se šéfem Andrejem Babišem - a krajských předsedů bývá hladké. A v některých případech, jak popisují politici z ANO, téměř jednohlasné.

Jenže v případě hlasování o výměně pražského lídra, kdy poslance Patrika Nachera vystřídal podnikatel Petr Stuchlík, a také vyškrtnutí čtyř lidí z kandidátky, se devět členů výboru zdrželo hlasování. Zbylých 19 politiků hnutí ANO bylo však pro. A proto změny nakonec prošly.

Detaily Seznam získal poté, když se zajímal o to, jak hlasování probíhalo. Navzdory tomu, že hlavní manažer ANO Jan Richter výsledek říct nechtěl. „Tuto zprávu nebudeme zveřejňovat,“ uvedl Richter.

Kandidátka hnutí ANO v Praze se na poslední chvíli mění: 

Video: Radek Nohl

Kandidátka v Praze nejen kvůli tomu, že jde o hlavní město, je přitom nejspíše nejdůležitější v republice. Pražský primátor tak proto patří mezi nejsledovanější komunální politiky v zemi.

Členové výboru až na některé výjimky nechtěli říct, jak v případě této kandidátky hlasovali.

Podle informací Seznamu však mezi těmi, kdo se zdrželi a změny v Praze tak nepodpořili, byli hlavně poslanci ANO. Jednou z nich byla například i poslankyně Radka Maxová, která je zároveň jihočeskou předsedkyní hnutí. „Zdržela jsem se,“ potvrdila Maxová bez dalších podrobností.

Výbor hnutí ANO svým hlasováním rozhodl také o vyškrtnutí čtyř politiků z kandidátky. Jde o náměstkyni primátorky Evu Kislingerovou, radního Karla Grabein Procházku, šéfa pražských zastupitelů ANO Michala Haška a exposlance Matěje Fichtnera.

Třeba Kislingerová uvedla, že jí dosud nikdo z vedení hnutí ANO neřekl, že na kandidátce už není. „Je neděle, a tak předpokládám, že všichni jsou někde u vody nebo v lese, zítra se možná dozvím více,“ prohlásila.

Kdo je podnikatel, který bude lídrem ANO v Praze:

Video: Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO v Praze Jan Říčař sdělil, že vedení hnutí v čele s Andrejem Babišem změny zdůvodnilo tím, že chce jít do nadcházejících voleb s novým týmem.

Proč dostali čtyři politici padáka?

V zákulisí se však mluví o tom, jaké výtky k nim Babiš a jeho nejbližší spolupracovníci měli.

Procházkovi se například vyčítá, že selhal v případu odměňování politiků v městských firmách. Vedení ANO se nelíbí třeba i to, že smlouvu - která pod Procházku spadala - na provoz vánočních trhů v Praze dostala stejná firma, jež byla dříve spojována s politickým podnikatelem Romanem Janouškem.

Hašek a Fichtner pak patří mezi politiky, kteří inkasovali vysoké odměny za působení v dozorčích radách. Hašek je předsedou dozorčí rady Pražské plynárenské. Tu vlastní Pražská plynárenská holding. A předsedou dozorčí rady této firmy je Fichtner.

Seznam upozornil, že Hašek si přišel na dva a čtvrt milionu korun za rok. Fichtner uvedl, že za loňský rok získal 503 tisíc korun.

Bez milionových odměn pro straníky to neumíme, zjistilo ANO:

Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

Někteří z vyškrtnutých politiků jsou ještě na kandidátkách ANO v jednotlivých pražských městských částech. Tam prý o svá místa nepřijdou.

„Často vedou kandidátní listiny ve svých pražských obvodech a tam budou mít naši plnou podporu,“ dodal Říčař.

Reklama

Doporučované