Hlavní obsah
Online

„Věříte Hamáčkovi?“ ptali se ve Sněmovně Babiše. Dotaz zůstal bez odpovědi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s cestou vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Seznam Zprávy dnes přinesly svědectví člena ČSSD, kterému vicepremiér Jan Hamáček potvrdil, že skutečně hodlal vycestovat do Moskvy kvůli Sputniku. Chtěl tím pomoci straně v předvolení kampani. Ke svědectví se posléze veřejně přihlásil pardubický hejtman Martin Netolický. Podrobnosti ZDE.

- Na začátku tohoto týdne Seznam Zprávy přinesly informaci, že Hamáček chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Více čtěte ZDE.

- Na jednání sněmovní komise vystoupil šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Podle poslance Víta Rakušana není po jeho vystoupení pochyb o tom, že Jan Hamáček chtěl do Moskvy skutečně odjet. Podle poslankyně Jany Černochové ale Beroun nepotvrdil, že by byl cílem cesty výměnný obchod s Ruskem.

  • Jedná komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství

    Ve 13 hodin začalo ve Sněmovně jednání komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. Člen komise a poslanec Václav Hájek (ANO) před jednáním Seznam Zprávám řekl, že se bude ptát ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna na cestu vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy. „Tam má právo se ptát každý na cokoliv, takže se ho samozřejmě zeptám,“ uvedl Hájek.

  • Šéf tajné služby popřel Hamáčkovu verzi o kamufláži

    Na zasedání sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství zaznělo klíčové svědectví ředitele této tajné služby, který se 15. dubna účastnil schůzky s Janem Hamáčkem a dalšími lidmi na Ministerstvu vnitra.

  • Babiš nechal bez odpovědi dotaz, zda Hamáčkovi věří

    Poslankyně a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se během interpelací ptala premiéra Andreje Babiše (ANO), kdy se o cestě vicepremiéra Jana Hamáčka do Ruska dozvěděl a od koho. Dále se ho dotazovala, zda mu věří, že to byl zastírací manévr.

    Premiér Babiš na to řekl, že se o cestě dozvěděl z jeho Twitteru. „Mně se to nelíbilo. Pan Hamáček se k tomu vyjadřoval a já už nevím, co bych na to řekl,“ uvedl Babiš.

    Na doplňující dotaz Pekarové Adamové, zda Hamáčkovi věří, však premiér už přímo neodpověděl.

  • Rakušan: Hamáček do Ruska jet chtěl

    Podle předsedy komise Víta Rakušana není pochyb, že Hamáček do Moskvy skutečně jet chtěl. „Cesta do Ruské federace byla panem vicepremiérem Hamáčkem plánována, což tedy není v souladu s tím, co jsem slýchali v minulých týdnech. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat,“ dodal Rakušan.

  • Beroun by cestu nedoporučil

    Podle poslankyně Jany Černochové ředitel Vojenského zpravodajství Beroun uvedl, že cestu do Moskvy by za dané situace nikomu nedoporučil.

  • Černochová: Mimo Sputnik nic nepotvrdil ani nevyvracel

    Podle členky sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Jany Černochové ředitel Jan Beroun potvrdil, že probíhala debata na téma cesty Jana Hamáčka do Moskvy. „Ale rozhodně nepotvrdil, že by byla tato cesta do Moskvy předmětem nějakého výměnného obchodu,“ uvedla Černochová.

    „Pan Beroun potvrdil pouze tu linku na ten Sputnik. Nic jiného na našem jednání nepotvrzoval, ani nevyvracel,“ dodala poslankyně.

  • Rakušan: Že je cesta kamufláž, se neřešilo

    Podle předsedy sněmovní komise pro Vojenské zpravodajství Víta Rakušana jeho ředitel Jan Beroun potvrdil, že tématem schůzky s Janem Hamáčkem byla případná cesta do Moskvy. „Jestli to bylo v návaznosti na nějaký krycí manévr, tak to se na té schůzce podle mého názoru a informací neřešilo,“ dodal Rakušan.

  • Sněmovní komise vyzývá Hamáčka k vysvětlení

    Předseda komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Vít Rakušan (STAN) po hodinovém jednání komise řekl, že bylo přijato usnesení o několika bodech. „V jednom z nich komise žádá vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), aby veřejnosti či příslušným orgánům Poslanecké sněmovny srozumitelně a pravdivě vysvětlil motivy, které ho vedly k cestě do Ruské federace,“ dodal Rakušan.

  • Žáček: Odpovědi dluží i Andrej Babiš

    „Jan Hamáček jednoznačně neodpověděl na otázky, proč chtěl kompromitovat sebe i Českou republiku svým totálně nezodpovědným plánem cesty do Moskvy, navíc v situaci, kdy věděl o ruském teroristickém útoku ve Vrběticích. Stále dluží odpovědi nejenom nám poslancům, ale i celé české veřejnosti. Obdobně dluží tytéž odpovědi i Andrej Babiš, který chtěl v Rusku evidentně nakupovat také,“ uvedl místopředseda výboru pro bezpečnost a poslanec ODS Pavel Žáček.

  • Poslanec: Vláda by měla být aktivnější u spojenců

    Vláda by měla být více aktivní v jednání se spojenci o krocích po kauze Vrbětice. Novinářům to dnes řekl předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Česko si podle něj podkopalo vyjednávací pozici různými vyjádřeními prezidenta Miloše Zemana či některých zástupců kabinetu.

  • Pekarová: Hamáček lhal o zastíracím manévru

    Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se potvrdily prvotní domněnky, že ministr vnitra Jan Hamáček lhal o tom, že cesta do Moskvy byla jen zastírací manévr. „Do Ruska chtěl vyrazit v situaci, kdy již měl informace o teroristickém útoku ve Vrběticích, což je chování neslučitelné s funkcí ministra vnitra ČR, který má za úkol hájit veřejný pořádek a bezpečnost země. I kdyby nemělo jít o handl, tak je to natolik závažné pochybení, že nemůže ve funkci pokračovat,“ myslí si Pekarová.

  • Benešík: Otazníků přibylo

    Lidovecký poslanec Ondřej Benešík uvedl, že po svědectví, které zveřejnily Seznam Zprávy, je situace kolem cesty do Moskvy ještě zamotanější. „Částečně to určité věci osvětluje, ale částečně to přináší další zmatek. Zůstávají tam otazníky ohledně cesty a po vyjádření pana hejtmana Netolického ještě přibyly,“ řekl Benešík.

  • Bartoš: Zákulisí cesty nebylo vysvětleno

    Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše nebylo zákulisí cesty Jana Hamáčka do Moskvy nikdy vysvětleno. „A to ani předtím, než Seznam Zprávy zveřejnily své informace v tomto týdnu,“ uvedl Bartoš. Doufá, že účastníci schůzky přinesou nové informace na komisích a výborech.

  • Netolický: Hamáček mi řekl, že má Sputnik domluvený

    Seznam Zprávy přinesly svědectví člena ČSSD, ke kterému se posléze veřejně přihlásil pardubický hejtman Martin Netolický. „Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený,“ řekl Seznam Zprávám. Pro další média pak potvrdil, že si za svými slovy stojí.

  • Zdechovský: Hamáček se do toho zamotává

  • Komise řešila i Hamáčkovu cestu

    Komise pro kontrolu BIS se vrátila i k plánované cestě Jana Hamáčka do Moskvy, nové informace ale nepadly. „Pan předseda Koudelka nemůže komentovat schůzku, na které nebyl, a nemůže komentovat tím pádem eventuální plánovanou nebo neplánovanou cestu Jana Hamáčka do Moskvy,“ uvedl Pavel Bělobrádek po jednání. Podle Koudelky ale Hamáček postupoval aktivně a razantně ohledně vyhoštění ruských agentů.

  • Bělobrádek: Ohledně Vrbětic je jediná vyšetřovací verze

    Ve Sněmovně se sešla komise pro kontrolu BIS. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po jednání řekl, že v kauze Vrbětice zůstává pouze jedna vyšetřovací verze. „Ty ostatní verze jsou spekulace ostatních, kteří s nimi pracují,“ řekl Bělobrádek. Únik informací o případu podle něj nebyl ze strany BIS, ale došlo k němu až poté, co BIS, NCOZ a státní zástupce odsouhlasili materiál a odeslali ho dalším osobám.

Reklama

Hlavní zprávy