Hlavní obsah

Stavební zákon prošel prvním čtením. Je to polotovar, vyčítá opozice

Foto: vlada.cz

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Reklama

aktualizováno •

Poslanecká sněmovna dnes začala projednávat největší zákon této vlády bez jeho předkladatelky. Ministryně Klára Dostálová, jejíž resort stavební zákon tvoří, onemocněla koronavirem. Zákon po celodenní diskuzi prošel prvním čtením.

Článek

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) mohla projednávání zákona, na kterém její resort pracuje už několik let, sledovat maximálně přes internet. Den před svoláním mimořádné schůze, na níž se v prvním čtení zákon projednává, jí vyšel pozitivní test na koronavirus.

Ani to však koaliční část Sněmovny neodradilo od toho probrat zákon, který patří k nejdůležitějším normám z dílny současné vlády. Opozice kvůli nepřítomnosti ministryně žádala odložení schůze či přerušení prvního čtení. Ministryně byla v obhajobě zákona aktivní alespoň na Twitteru, kde zmiňovala podle ní nejdůležitější body zákona. Zákon nakonec i přes nesouhlas opozice prošel prvním čtením.

Odložení schůze se prosadit nepodařilo, nový zákon poslancům místo Dostálové odprezentoval jako pověřený vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), poslanci vládního hnutí zároveň prosadili, aby v debatě místo Dostálové mohla vystupovat i její náměstkyně Marcela Pavlová.

„Paní ministryně by tady ze své pozice dávala politické závazky, které je lehčí pak v politice vymáhat, když jsou učiněny veřejně. My chceme vědět třeba, jaký má názor na kontroverzní instituty v tom zákoně, jak se staví k otázce garančního výboru. To jsou pro nás důležité věci před hlasováním,“ vysvětlil potřebnost projednání zákona za přítomnosti ministryně pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Opozice nepovažuje zákon za dobrý i z důvodu, že v meziresortním připomínkovém řízení na něj přišlo rekordních osm tisíc připomínek.

Koaliční strany však návrhy opozice nebraly v potaz. Vláda na rychlé prosazení nového stavebního zákona tlačí i proto, že podle ní má být jedním z klíčových nástrojů zvládnutí ekonomické krize po pandemii nového typu koronaviru, z níž se představitelé státu chtějí proinvestovat.

Pirátský předseda Ivan Bartoš kvůli důležitosti zákona upozornil také na fakt, že Sněmovna by ho neměla projednávat nejen v nepřítomnosti ministryně Dostálové, ale také v době, kdy je Česko v částečné karanténě a ani Poslanecká sněmovna nepracuje v běžném režimu.

„Měli bychom počkat, až země nebude v lockdownu, aby tady byli starostové samospráv, všichni poslanci, kteří k tomu mají co říct, a aby tento zákon předkládala paní ministryně, která je za něj zodpovědná,“ vyzval vedení Sněmovny Bartoš, který je sám autorem pozměňovacích návrhů týkajících se zejména digitalizace řízení.

„Tři roky vláda nepředstavila návrh stavebního zákona, nevím, proč 10 dnů by to mělo zhatit. Jsme v situaci, kdy máme 4 tisíce mrtvých, odložili jsme i protikorupční schůze, a teď se tady scházíme ve chvíli, kdy takto důležitý zákon předkládá a obhajuje ministr dopravy, průmyslu a obchodu,“ reagoval předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Za vládní ANO a ČSSD se však postavily například i SPD či KSČM. „Čekat, až tady bude ministryně nebo až bude vhodná konstelace, není dobré,“ uvedl komunista Leo Luzar a dodal, že strana podpoří vstup zákona do prvního čtení.

Nestandardní byl i výběr garančního výboru tohoto zákona. Podle zvyklostí by měl být garančním výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jenž spadá por Ministerstvo pro místní rozvoj. Koalice nakonec prohlasovala jako garanční výbor hospodářský.

Opoziční poslanci zkritizovali i fakt, že k zákonu přišlo kolem osmi tisíc připomínek, které podle Bartoše vláda s ministerstvy vyřešila jen formálně s tím, že do Sněmovny pouští nový zákon spíše jako polotovar, který se doladí právě ve spolupráci s poslanci. „Ať si to paní ministryně a vláda přepracují a předloží nám to poté, co do toho zapracují pozměňovací návrh,“ navrhl lidovec Marek Výborný. Návrh na vrácení zákona k přepracování nakonec neprošel.

Aktualizace: Článek jsme aktualizovali po konci jednání Sněmovny o informace o ukončeném prvním čtení a také o odhlasování garančního výboru.

Reklama

Doporučované