Hlavní obsah
Online

V létě bude méně testů zdarma, řekl Arenberger

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové pandemie v Česku i ve světě sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- „Ve středu začne registrace k očkování pro lidi od 45 let,“ potvrdil dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

- Dodal, že sice pokračuje otevírání registrace po „pětiletkách“, ale očekává, že od června bude možné otevřít očkování úplně pro všechny zájemce.

- V létě se podle ministra zdravotnictví začne méně testovat, přesněji řečeno stát přestane proplácet tolik antigenních testů. „Půjde o změnu frekvence. Nebudou už propláceny testy každé tři dny ani jednou týdně, ale třeba jednou za čtrnáct dní. Je to logické, protože vzhledem k očekávané incidenci případů již tolik testů nebude třeba,“ uvedl Arenberger.

- Laboratoře ve čtvrtek odhalily 1559 nově nakažených. Je to o necelých 700 případů méně než o týden dříve. Všecha čísla najdete ZDE.

- Školy v přírodě se podle předpokladu ministra školství Roberta Plagy budou moci konat od 31. května. Za jakých podmínek to bude možné, bude muset určit hygienická služba a Ministerstvo zdravotnictví.

- Pokud to vláda v pondělí schválí, od 17. 5. budou možné venkovní kulturní akce s účastí až 700 sedících diváků a vnitřní akce s účastí až 400 diváků a v týdnu od 24. 5. se pak tato kapacita navýší na 1000 venku a 500 vevnitř vždy při kapacitě 50 %. Vše s použitím antigenních/PCR testů, s ochranou dýchacích cest, uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Školy v Královéhradeckém kraji řeší nedostatek testů, mohou využít rezervy

    Většina škol v Královéhradeckém kraji má zásobu antigenních testů pro testování žáků do 16. května. Ředitelé škol, kterým testy chybí, si je mohou zajistit prostřednictvím krajského pracoviště Národního pedagogického institutu (NPI). Školy budou moci žáky také testovat PCR testy, na které vláda schválila dotace, sdělili dnes zástupci hejtmanství.

  • Od pondělí se otevřou například galerie, hrady a zámky

  • MPO u programu COVID veletrhy k dnešku hlásí 183 žádostí za 302 mil. Kč

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) u programu COVID veletrhy k dnešku hlásí 183 žádostí za 302 milionů korun. Dokončených a podaných z nich je 94 žádostí v objemu asi 256 milionů korun, zbytek mají podnikatelé rozpracovaný. Vyplývá to z informací, které dnes šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) zveřejnil na Twitteru. Příjem žádostí je otevřený do 31. května, na pomoc je vyčleněno 600 milionů korun. Vláda od pondělí uvolní některá protiepidemická opatření, mimo jiné umožní konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav. Ty se ale připravují s několikaměsíčním předstihem.

  • Příběh zdravotní sestry v době pandemie

    Jako jedni z prvních měli plnou nemocnici. A zatímco Karlovy Vary už před třemi týdny ohlásily, že nemají na JIP žádného pacienta s covidem-19, ve Zlíně bylo ARO v posledních týdnech opět zaplněné.

    „Většinou se v intenzivní péči zaučuje měsíc stylem, že zdravotní sestra je tam napsaná do služeb navíc. Je spíš jenom někomu k ruce, než že by sama něco dělala. Já jsem se zaučovala takhle někomu k ruce jeden den. Další směnu jsem už měla svého pacienta,“ říká sestra Barbora Tomšů.

  • Arenberger: Motivací k očkování mladších bude cestování nebo akce

    Motivací nechat se očkovat proti covidu-19 bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) cestování a přístup do různých prostor, například na kulturní nebo sportovní akce. Menšího zájmu v mladších věkových skupinách se neobává. Navíc brzy očekává, že bude možné očkovat i děti ve věku 12 až 16 let. Všichni lidé nad 16 let by se podle něj mohli registrovat už od začátku června.

  • Při zvládání epidemie lidé nejlépe hodnotí práci zdravotníků, nejhůře vlády

    V souvislosti se zvládáním epidemie koronaviru v ČR lidé nejlépe hodnotí práci zdravotníků, hasičů, armády a policie, naopak nejkritičtější jsou k vládě. V porovnání s loňským květnem, kdy se země potýkala s první vlnou šíření nemoci covid-19, si v hodnocení všichni pohoršili, nejvíce vláda. Kladně její práci nyní vnímá čtvrtina veřejnosti, před rokem to byly dvě třetiny. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

  • Situace na trhu práce je podle analytiků nadále příznivá díky podpoře vlády

    Dnešní údaje o dubnové nezaměstnanosti podle oslovených analytiků ukazují, že situace na trhu práce zůstává příznivá. Důvodem je především vládní podpora zaměstnanosti. Pokles nezaměstnanosti byl totiž ve srovnání s předchozími roky znatelně menší, upozornili ekonomové. V dalších měsících někteří ekonomové očekávají pozvolný růst zaměstnanosti, podle dalších se situace ale bude díky pokračující podpoře vlády kvůli volbám nadále zlepšovat .

  • V létě bude stát lidem proplácet méně antigenních testů, řekl Arenberger

    V létě se podle ministra zdravotnictví začne méně testovat, přesněji řečeno stát přestane proplácet tolik antigenních testů. „Půjde o změnu frekvence. Nebudou už propláceny testy každé tři dny ani jednou týdně, ale třeba jednou za čtrnáct dní. Je to logické, protože vzhledem k očekávané incidenci případů již tolik testů nebude třeba,“ uvedl Arenberger.

  • Od června očkování pro všechny věkové skupiny

    „Stále dodržujeme věkové rozdělení, ale ani ne tak kvůli rizikovosti, ale kvůli zahlcení systému. Jinak si ale myslím, že jsme liberální jako ostatní země a od června otevřeme očkování pro všechny skupiny,“ řekl dnes ministr zdravotnictví Petr Arenberger na tiskové konferenci.

  • Arenberger: Bylo zachyceno 1316 pozitivních případů ve školách

    Ve školách bylo podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera zachyceno 1316 pozitivních případů ve školách. „Antigenní testy dělají dobrou službu při zachycování pozitivních případů,“ řekl dnes na tiskové konferenci.

  • Za květen přijdou 3 miliony dávek vakcín, slibuje Arenberger

    „Co se týče dodávek vakcín, tak celkem se budeme blížit 3 milionům jen za květen,“ řekl Petr Arenberger na tiskové konferenci s tím, že očkování probíhá v České republice dobře. „Přihlásilo se nám necelých 10 tisíc učitelů z VŠ,“ pokračoval Arenberger.

  • Ve středu začne registrace pro lidi ve věku od 45 let, řekl ministr

    „Ve středu začne registrace k očkování pro lidi od 45 let,“ potvrdil dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

  • Čísla se nám daří stlačovat dolů, tvrdí Arenberger

    „Čísla se nám naštěstí daří stlačovat dolů, daří se nám i snižovat počet hospitalizovaných pacientů. Situace se lepší, přesto je potřeba právě kvůli těžkým průběhům být opatrný. V nejlepších krajích klesá sedmidenní incidence i pod padesát. V celé ČR je sedmidenní incidence 117 nových pacientů na 100 tisíc obyvatel,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger na dnešní tiskové konferenci.

  • Sněmovna schválila nová pravidla takzvaného kurzarbeitu

    Sněmovna dnes schválila nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Úprava předpokládá, že zaměstnavatelé by platili pracovníkům za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku. Stát by firmám poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody, a to do 1,5 násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by mohli být doma až čtyři dny v týdnu, nejvýše rok.

  • Onkologové: Některé pacientky s nádorem chodí kvůli covidu pozdě

    Onkologové zaznamenali v poslední době případy pacientek, kterým se po prodělání nemoci covid-19 po mnoha letech vrátil zhoubný nádor prsu. Evidují také pacientky, jež  přicházejí pozdě s nově diagnostikovaným nádorem či opakovaným onemocněním kvůli tomu, že u nich převážily obavy z infekce covidu-19 nad strachem z rakoviny.

  • Ve Středočeském kraji přibylo za uplynulý týden 1 290 nakažených

    Ve Středočeském kraji přibylo za uplynulý týden 1 290 nově nakažených koronavirem. V porovnání s předešlým týdnem je to o 379 nových případů méně.

  • Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 4,1 procenta

    Podíl nezaměstnaných v Česku v dubnu klesl z březnových 4,2 procenta na 4,1 procenta. Nezaměstnanost je tak nejnižší od loňského prosince.

  • V Praze se otevírají další muzea a výstavy pro návštěvníky

    Muzea a galerie v Praze postupně otevírají své prostory pro návštěvníky. Mohla stejně jako v dalších šesti krajích otevřít už 3. května, jen málokterá instituce ale dokázala svůj provoz připravit pro první diváky během několika málo dní. Od víkendu či příštího týdne se přidají další, třeba Uměleckoprůmyslové muzeum, Centrum DOX nebo Galerie Rudolfinum. Od pondělí 10. května se mohou otevřít muzea a galerie v celé zemi.

  • Plaga: Školy v přírodě se budou moci konat nejspíš od 31. května

    Školy v přírodě se podle předpokladu ministra školství Roberta Plagy (za ANO) budou moci konat od 31. května. Za jakých podmínek to bude možné, bude muset určit hygienická služba a ministerstvo zdravotnictví. Plaga to dnes ráno řekl v rozhovoru s Radiožurnálem. Podle místopředsedy představenstva Asociace dětské rekreace Romana Houšky děti jezdí do škol v přírodě hlavně v květnu a červnu, alespoň jeden měsíc by tak byl nadějí pro poskytovatele těchto služeb. Důležité bude, kolik z ubytovacích kapacit budou smět poskytnout.

Reklama

Hlavní zprávy